13.01.2021 — 14:47

Двом сотням дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, допомогли у скруті фахівці Хмельницького обласного соціального гуртожитку

12 січня заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька разом з директоркою Хмельницького обласного центру соціальних служб Тетяною Власюк відвідала обласний заклад «Хмельницький обласний соціальний гуртожиток для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» для більш детального ознайомлення з роботою та потребами закладу.

Як пояснила Тетяна Власюк, більшість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування після закінчення навчання в школах-інтернатах, училищах, зустрічаються зі складними життєвими проблемами: немає підтримки зі сторони сім’ї, родини, бідність, проблема працевлаштування, відсутність документів, втрата власного  житла, а також вирішення проблем подальшого навчання. Допомогу у розв’язанні саме таких питань і бере на себе обласний соціальний гуртожиток.

Основними завданнями закладу є забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування тимчасовим житлом, надання їм психологічних, соціально-педагогічних, соціально-побутових, медичних, економічних, юридичних та інформаційних послуг, а також створення умов для їхньої соціальної адаптації, підготовка до самостійного життя, до створення сім’ї, народження та виховання дітей.

В соціальному гуртожитку можуть перебувати діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування,  віком від 15 до 18 років, а також особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  віком від 18 до 23 років. Граничний термін перебування у закладі – три роки.

Тут є все необхідне для проживання: зручні кімнати, затишний хол, обладнані кухня, пральня, санвузли, цілодобово здійснюється подача гарячої води. Усі послуги надаються безкоштовно. Соціальний гуртожиток розрахований на 12 осіб, проживати тут можуть проживати і дівчата, і хлопці. З понад 12 років роботи закладу, тут проживали 199 дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування.

Працівники соціального гуртожитку намагаються якнайкраще забезпечити виконання поставлених перед ними завдань. У співпраці з іншими службами,  державними та недержавними установами сприяють навчанню, пошуку роботи, надають допомогу в отриманні медичних, юридичних послуг, в оформленні документів. Разом з тим, отримувачі послуг набувають навичок соціально-побутового характеру: приготування їжі, шиття, прибирання, прання, спілкування. Постійно проводяться індивідуальні, групові лекції, бесіди, тренінги, анкетування. Працівники закладу застосовують методики різноманітних видів наочності, аудіовізуальні техніки, комп’ютери в доборі й обробці інформації про моделі допомоги в кожному окремому випадку. Організовуються зустрічі з провідними спеціалістами: психологом, юристом, лікарями (гінеколог, невропатолог, нарколог, інфекціоніст, фтизіатр).

Під час візиту Оксана Ситницька звернула увагу на важливість роботи з подальшої соціалізації даної категорії дітей в навчальних закладах Хмельниччини та залучення наставництва.

Нагадаємо, що наставник – це повнолітня людина, яка хоче допомагати дитині, яка проживає у інтернатному закладі, має для цього відповідний ресурс, супроводжує її в цілях соціалізації та адаптації в суспільстві. Наставник добровільно бере на себе зобов’язання спілкуватися з дитиною, допомагати у розвитку її потенціалу, впевненості у власних силах, визначенні життєвих цілей, формуванні людських стосунків, культурних, моральних та духовних цінностей. Аби стати наставником, потрібно оформити пакет документів у центрі соціальних служб для сім’ї дітей та молоді за місцем свого проживання та пройти відповідне навчання. Мінімальні зобов’язання, які бере на себе наставник – це відвідувати дитину раз на тиждень протягом години впродовж року.