13.01.2021 — 13:12

У Департаменті розвитку громад, будівництва та ЖКГ роз’яснили питання щодо тарифів на доставку (розподіл) газу у 2021 році

Фахівці Департаменту розвитку громад, будівництва та ЖКГ облдержадміністрації відповіли на низку найпоширеніших питань щодо нових тарифів на транспортування (розподіл) природного газу.

 ➡ Яка частка нового тарифу на доставку газу у видатках домогосподарств на газозабезпечення?

Щомісячні видатки родини на газозабезпечення складаються із двох платежів: за спожитий газ, та його доставку (розподіл). Враховуючи, що середня ціна газу в січні прогнозується на рівні 8-9 грн за куб.м, доля тарифу на доставку не перевищує зазвичай 15%. Це найменший показник серед сусідніх країн Європи.

Для порівняння, тариф на доставку куб.м газу складає: Болгарія – 10,31 грн, Словаччина – 6,31 грн, Латвія – 5,01 грн, Литва – 3,86 грн, Польща – 3,53 грн.

➡ Чому тарифи облгазів переглядаються кожен рік?

Така необхідність виникає через щорічну зміну вартості витрат, які необхідні для забезпечення безперебійної роботи газорозподільних мереж. До найбільших статей видатків відносяться:придбання технологічного газу, фонд оплати праці, податки, операційні витрати: робота аварійної служби та поточні ремонти тощо.

➡ Що таке технологічний газ?

Щоб газ рухався по газопроводах до споживачів, оператори ГРМ постійно створюють і підтримують у мережах необхідний тиск. Для цього необхідний технологічний газ, який закуповують за ринковою ціною. Вартість цього газу є найбільшою складовою вартості доставки. В поточному тарифі на 2020 рік ціна цього газу становить 3850 грн за тис. куб м. А в новому тарифі вона має складати близько 6000 грн тис. куб м. і відображена в оновленому тарифі для облгазів.

➡ Чому тарифи на розподіл (доставку) газу відрізняються в залежності від регіону?

Тариф залежить від обсягів споживання газу, технічних особливостей мережі та специфіки споживання. Наприклад, чим більше споживання газу, тим менший тариф – і навпаки. Адже витрати на обслуговування газової мережі майже не залежать від обсягу газу, що транспортують по неї. Тому проста арифметика: при незмінній вартості витрат у чисельнику збільшення обсягу споживання у знаменнику дає менший тариф.

➡ Чи можливо знизити тарифи на газ для населення?

На виконання доручення Президента України, під час наради з керівництвом Міненерго, НАК «Нафтогаз», НКРЕКП, Оператором ГТС та представниками Офісу Президента було напрацьовано два підходи, які дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення.

Перший підхід — це формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України», який пропонує Міністерство енергетики. Крім того, пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. Очікуваний результат: суттєве зниження тарифів і нівелювання спроб спекулянтів зберегти надприбутки в умовах формування нових європейських правил.

Другий підхід, який пропонує державна компанія «Нафтогаз», — це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів. Очікуваний результат: посилення конкуренції та, як наслідок, суттєве зменшення платіжок для українців.

Також, за результати наради з відповідальними відомствами сформовано механізм, який дозволить зменшити ціну на транспортування газу. НКРЕКП терміново починає ретельну перевірку всіх газопостачальників, які на сьогодні мають найвищі тарифи на цю послугу.

Водночас важливою політикою нашого Уряду залишається підтримка найбільш незахищених верств населення. Сьогодні в Україні 3,1 млн домогосподарств отримують субсидії для оплати комунальних послуг. Середній розмір нарахувань, наприклад за листопад 2020 року, становив 1,6 тисячі гривень. Це майже на 250 грн більше, ніж у 2019 році. В окремих регіонах середній розмір субсидії за рік зріс на 300-500 грн щомісячно. Це зменшує навантаження на сімейні бюджети найбільш незахищених верств населення. І це справедлива державна політика, яка буде продовжуватися разом із підвищенням зарплат та програмою щодо відновлення економіки.

➡ Як зекономити на оплаті тарифу на доставку газу?

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку, або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів.

Це актуально для споживачів із газовою плитою або плитою та колонкою: якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік.

На додачу – в Особистому кабінеті 104.ua є можливість сплачувати одним платежем за доставку газу та за сам газ. Це також дозволяє економити на комісії.

➡ Операційні витрати: куди облгази спрямовують кошти?

Газова інфраструктура має постійно перебувати в робочому стані та підтримувати достатній тиск газу, щоб усі споживачі могли користуватись блакитним паливом в будь-якому обсязі в будь-який час. Підтримання належного тиску в газорозподільній системі пов’язане з постійними витратами. І це не тільки технологічний газ, а й поточні ремонти та заміна й осучаснення газового обладнання. Тому, ще 15% коштів тарифу газорозподільних компаній витрачається на операційну діяльність – щоденні заходи з обслуговування обладнання й мереж задля підвищення безпеки газопостачання споживачів. Ці витрати операторів ГРМ є постійними, фіксованими й контролюються Регулятором. Вони включають вартість труб, газового устаткування, матеріалів і запчастин, а також пального, необхідного для оперативної роботи аварійної газової служби 104. Обслуговування газового устаткування включає щоденне обстеження багатокілометрових наземних і підземних мереж на предмет витоків газу, виконання поточних ремонтів та коригування тиску в газогонах на основі точних гідравлічних розрахунків. Також за ці кошти облгази забезпечують роботу аварійно-диспетчерських служб, які працюють для споживачів газу 24 години на добу 365 днів на тиждень. Служба газу 104 отримує на добу в середньому 300 викликів та виїжджає у найвіддаленіші населені пункти на допомогу людям. Крім того, до операційних витрат операторів ГРМ входять усі необхідні роботи з обліку газу та всі сучасні онлайн і офлайн клієнтські сервіси для споживачів.

➡ Інвестиції в розвиток мереж – міф чи реальність?

Аби фізична зношеність розподільних мереж і вичерпання більшістю газового обладнання свого експлуатаційного терміну не становили загрози безпеці, якості та надійності газопостачання споживачів, 2,5% складової свого тарифу на розподіл (доставку) природного газу облгази у 2021 році інвестують в модернізацію газопроводів та заміну устаткування. Газорозподільні підприємства власними силами виробляють і встановлюють на газопроводах сучасне обладнання європейського рівня.

➡ Лічильники газу для побутових споживачів

Вперше НКРЕКП передбачила в тарифі на розподіл кошти для формування обмінного фонду лічильників газу. Два роки тому коштів на цей напрям ліцензійної діяльності операторів ГРМ не виділяли взагалі. Натомість тепер газові компанії матимуть змогу закупити близько 300 тис. приладів обліку газу. Їх встановлюватимуть побутовим клієнтам на час проведення повірки індивідуальних газових лічильників.