14.01.2021 — 18:21

В облдержадміністрації обговорили кроки щодо підтримки молоді

Сьогодні в облдержадміністрації відбулася зустріч заступниці голови ОДА Оксани Ситницької з представниками молодіжних організацій Хмельниччини. До розмови долучилися фахівці управління молоді і спорту та Департаменту освіти і науки ОДА.

Підтримка молодіжного руху, громадських організацій та ініціатив, що сприятимуть більш активному залученню молоді до різноманітних сфер суспільного життя країни, є важливим завданням у напрямку реалізації державної молодіжної політики. Саме молодь завдяки енергії, ентузіазму та відкритості до усього нового є тим рушієм, який змушує суспільство під іншим кутом поглянути на давно знайомі проблеми, замислитися над докорінно іншими шляхами їх вирішення. Аби допомогти молоді у самореалізації, залучити кращих представників до реалізації важливих суспільних проєктів, сприяти розвитку молодіжного руху та інтеграції молоді в життя суспільства, Мінмолодьспортом був розроблений проєкт Державної цільової соціальної програми «Молодь України» на 2021 – 2025 роки.

Сьогоднішня зустріч в ОДА відбулася саме в рамках громадського обговорення цього проєкту. У ході розмови учасники зустрічі обговорили ефективність і стан реалізації діючої програми та виокремили найбільш проблемні питання, які виникають в процесі реалізації державної молодіжної політики та в діяльності молодіжних організацій.

Серед ключових питань, що були озвучені в розмові – недостатній розвиток молодіжної мережі, доступної для більшості молодих людей різних вікових та соціальних категорій, особливо в громадах, низький рівень долученості, обізнаності та зацікавленості молоді до процесів розвитку та формування політики власної громади, регіону та країни в цілому, відсутність належної  інституційної підтримки молодіжних громадських організацій, тощо. Якщо в обласному центрі та інших великих містах молодь має змогу більш активно долучатися до певних проєктів, реалізовувати свої ініціативи, то молодь у селах та невеликих містечках обмежена в цій можливості, і найчастіше причиною цього є не стільки відсутність фінансування, як відсутність необхідної інформації щодо можливих шляхів та механізмів вирішення певних питань, які постають перед нею.

Не оминули увагою і негативний вплив пандемії  COVID-19 на реалізацію молодіжних проєктів та процеси самоорганізації молоді, адже через карантинні обмеження навіть ті заходи, що запланували провести минулого року, були або згорнуті, або переведені в онлайн режим.

Ще один фактор, який не сприяє налагодженню комунікації між органами влади на місцях та молодіжними організаціями – дефіцит фахівців, що безпосередньо відповідають за роботу з молоддю в громадах, оскільки ця функція у переважній більшості покладена на структурні підрозділи, що відповідають за освіту, і наслідок цього робота з молоддю не отримує належної уваги від місцевого самоврядування.

Як зауважила Оксана Ситницька, наразі триває процес формування проекту відповідної обласної програми «Молодь Хмельниччини» на 2021-2025 роки. За її словами, одним із основних завдань є всебічна підтримка молоді області, усунення життєвих бар’єрів, аби жодна з її груп, незалежно від статі, віку, місця проживання, психологічних і фізичних здібностей, інвалідності та інших ознак у всіх сферах життєдіяльності, не була прямо чи опосередковано виключена із суспільства та мала можливість реалізувати  власний потенціал.

Саме тому, зазначила посадовиця, у фокусі уваги мають бути питання інституційної підтримки молоді, сприяння створенню та розвитку мережі молодіжних центрів у громадах, налагодженню тісної комунікації та ефективної співпраці між профільними структурними підрозділами ОДА та активними представниками молодіжного руху.

Одними із перших кроків на цьому шляху, особливо в умовах карантинних обмежень,  можуть стати онлайн семінари, тренінги та інші заходи, які об’єднають усі зацікавлені сторони, допоможуть напрацювати першочергові питання, які потрібно вирішити, обмінятися досвідом, поділитися креативними ідеями. Координація цієї роботи, за словами Оксани Ситницької – це завдання саме профільного управління.

Посадовиця також наголосила, що в територіальних громадах мають чітко розуміти, що підтримка активної молоді, створення умов для її розвитку та самореалізації – це запорука майбутнього спільноти, адже лише створивши належні умови для саморозвитку, надавши можливість реалізувати свій потенціал, можна утримати молодь в громаді.