18.01.2021 — 10:07

18–25 січня – Великий зимовий облік птахів

Багато видів птахів відправляються в теплі краї. Для деяких птахів півночі такими теплими краями є територія нашої країни. Також деякі види збираються в зграї і здійснюють кочівлі, які іноді виходять далеко за межі гніздового ареалу. Масштаби цих кочівель змінюються з року в рік, залежно від наявності їжі (врожаю шишок, ягід і т. д.). Деякі види, які гніздяться в Україні (наприклад, синиці, яструби), стають набагато помітніше жителям міст взимку, так як концентруються там у пошуках їжі. Серед перелітних птахів є окремі популяції або окремі особини, які залишаються зимувати, знайшовши собі тепле місце, часто антропогенного походження (наприклад, теплі незамерзаючі стоки різних підприємств).

Великий зимовий облік є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його іноді називають Різдвяним. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. До того часу були популярними різдвяні змагання з кількості впольованих птахів. Тож редактор орнітологічного журналу запропонував змінити рушниці на біноклі і хвалитися не кількістю вбитих, а побачених птахів. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів.

Великий зимовий облік птахів знайшов велику підтримку завдяки простому і легкому проведенні, у тому числі  серед дітей та забезпечує збір інформації про зимуючих птахів на території України. Цей метод дає можливість проводити свої спостереження у дворі, саду, міському парку, адже головною метою цього обліку – порахувати чисельність птахів та з’ясувати, які особини птахів залишилися зимувати поряд з нами. Найкраще проводити зимовий облік птахів із самого ранку, оскільки птахи в цю пору доби є найбільш активними, що дає змогу побачити більше їх видів.  Завдяки зібраним даним можна відстежувати динаміку змін та довідуватися чи збігаються вони з результатами наукових досліджень, виконаних професійними орнітологами.

Департамент природних ресурсів та екології Хмельницької облдержадміністрації закликає берегти і охороняти наших пернатих друзів! Підгодовуйте їх зимою, вони віддячать вам весною і літом в сотні разів, рятуючи від комах шкідників наші зелені насадження, радуючи нас своїм різноманітним мелодійним співом.

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА