21.01.2021 — 13:01

Сформовано рейтинг енергоефективності будівель бюджетних установ Хмельниччини

В рамках співпраці Мінрегіону та Проекту міжнародної технічної допомоги «Реформа у сфері енергоефективності в Україні» Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) сформовано рейтинг енергоефективності будівель установ, що перебувають в обласній комунальній власності. Під час першої хвилі цього проєкту такі рейтинги було сформовано для перших дванадцяти областей. Наразі до переліку додалися й інші регіони, серед яких є і Хмельниччина.

Це проєкт з автоматизації баз даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель. До бази даних включені ті будівлі, що утримуються за рахунок коштів обласного бюджету. За результатами співпраці Мінрегіону, облдержадміністрацій та експертів з технічної підтримки Проєкту GIZ сформовано базу даних енергетичних та експлуатаційних характеристик будівель. Відповідальним особам на місцях було надано можливість пройти відповідне навчання від Проєкту GIZ та застосовувати отримані знання під час формування бази будівель та відстеження енергоспоживання будівель.

Рейтинг відображає рівень питомого споживання загальної теплової енергії, окремо теплової енергії, електроенергії, газу та холодної води в розрізі будівель за обраний період у порівнянні із середнім рівнем. Це дозволяє порівняти рівень споживання будівлею  ресурсу з іншими типовими будівлями групи.

На основі цього енергомоніторингу можна буде оцінювати загальні тенденції енергоспоживання та спланувати необхідні заходи, що сприятимуть  підвищенню енергоефективності.

З рейтингом енергоефективності будівель області можна ознайомитися на офіційному сайті Хмельницької ОДА за посиланням.

Рейтинги щодо енергоефективності сформовано за групами кодів функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету. Наприклад, так виглядає рейтинг енергоефективності будівель за завершені місяці поточного року по КФКВ Професійно-технічна освіта. Аби переглянути рейтинги по інших кодах, потрібно обрати у відповідному віконці потрібний код і натиснути “побудувати рейтинг”. Отриману інформацію можна завантажити у вигляді pdf-файлу.

Довідково. Проєкт виконує важливу роль для виконання Україною зобов’язань за пунктом 715 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, а також для імплементації статті 5 «Показова роль будівель органів державної влади» Директиви 2012/27EU Європейського Парламенту та Ради від 25 жовтня 2012 р. та виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 №732 «Про затвердження Плану заходів із впровадження систем енергетичного менеджменту в бюджетних установах».