25.01.2021 — 09:35

Хмельницькі спецпризначенці навчаються натівським стандартам надання допомоги

У межах курсу спеціальної підготовки тактики малих підрозділів, який триває в полку Сил спеціальних операцій ЗС України, що на Хмельниччині, військовослужбовці тренуються відповідно до стандартів НАТО.

Зокрема, під час занять з тактичної медицини за основу беруть натовський алгоритм надання допомоги MARCH (Massive hemorrhage-Airways-Respiration-Circulation-Hypothermia) — сучасна система допомоги пораненому. Він включає основні послідовні пункти надання допомоги, серед яких: Mh (масивна кровотеча) — зупинка кровотечі, що загрожує життю; A (дихальні шляхи) — забезпечення прохідності дихальних шляхів; R (дихання) — закриття всіх відкритих ран грудної клітки; C (циркуляція) — повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку; H (гіпотермія/ЧМТ) — попередження гіпотермії.

За словами старшого інструктора військової частини з тактико-спеціальної підготовки, головна мета занять — підняти рівень воїнів-розвідників у процесі надання допомоги постраждалим від елементарних пошкоджень до важких поранень. Оскільки за специфікою своєї роботи спецпризначенці ССО тривалий час можуть перебувати десь далеко від бойових медиків, то програма їхнього навчання побудована так, як і у штатного медичного фахівця. Вони повинні вміти надавати допомогу від зупинки масивних кровотеч до проведення комплексу заходів, які здійснюють у разі поранення грудної клітини.

“Спецпризначенцю, щоби врятувати пораненого, потрібно бути холоднокровним та спиратися на ті знання і навички, які вони опановують на заняттях з тактичної медицини. Як тільки воїн-рятівник, що надає домедичну допомогу, починає жаліти пораненого — не факт, що той виживе. У таких випадках потрібно відкинути емоції та діяти впевнено, “— каже старший інструктор з тактико-спеціальної підготовки.

За інформацією АрміяINFORM