26.01.2021 — 09:10

На Хмельницькій АЕС проводять випробовування стенда інспекції та ремонту палива

Під час проведення планово-попереджувального ремонту (ППР) на другому енергоблоці  Хмельницької АЕС здійснюються роботи із випробовування стенда інспекції та ремонту палива.

За словами заступника головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки Віталія Литуса, стенд  інспекції та ремонту палива дозволяє здійснювати інспекційний огляд тепловиділяючих збірок (ТВЗ); проводити геометричні вимірювання  вигину, скручування, довжини; вимірювання товщини оксидної плівки та ін. Такі стенди вже випробувані та успішно експлуатуються на інших АЕС України. Стенд є мобільним, і за необхідності проведення інспекції тепловиділяючих збірок, перевозиться автомобільним транспортом. Відповідальним за експлуатацію стенда є ВП «Атомремонтсервіс».

Роботи з монтажу та випробування стенда інспекції та ремонту палива виконує також персонал ВП «Атомремонтсервіс». Працівники Хмельницької АЕС здійснюють переміщення тепловиділяючих збірок із басейну витримки у сам стенд, а також виконують транспортно-технологічні операції з краном кругової дії. Стенд монтуватиметься в універсальному гнізді. За допомогою перевантажувальної машини паливо буде завантажуватися у сам стенд, де і проводимуться відповідні вимірювання і огляд.

«Цей стенд розроблено в рамках впровадження палива компанії Westinghouse. В Україні вперше він був застосований на ЮУ АЕС. На галузевому рівні було прийнято рішення щодо застосування такого стенду і для палива російського виробника, яке використовується на ХАЕС. Результати огляду ТВС у цьому стенді використовуватимуться в подальшому для поліпшення експлуатаційних характеристик палива та недопущення його розгермитизації»,- зауважив Віталій Литус.

Під час ППР, який триває на енергоблоці №2, планується виконати огляд-інспекцію восьми ТВЗ. Обстеження ядерного палива за допомогою такого стенда сприятиме підвищенню безпечної експлуатації тепловиділяючих збірок на ХАЕС.