27.01.2021 — 16:30

Відбулося засідання наглядової ради Агенції регіонального розвитку Хмельницької області

Сьогодні відбулося засідання наглядової ради Агенції регіонального розвитку Хмельницької області. Провів його голова наглядової ради, депутат Хмельницької обласної ради Артур Фрідман. До участі в нараді долучилися голова обласної державної адміністрації Сергій Гамалій, голова обласної ради Віолета Лабазюк, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, перший заступник голови обласної ради Володимир Гончарук, директор Агенції регіонального розвитку Хмельницької області Катерина Савчук та члени наглядової ради.

Розпочалося засідання із представлення звіту про діяльність Агенції регіонального розвитку Хмельницької області у 2020 році. Катерина Савчук розповіла, що у 2020 році Агенцією підготовлено та подано на грантові конкурси 25 проєктів регіонального та місцевого розвитку різної тематики та різного масштабу (18 проєктів підготовлені самостійно; 6 проєктів – підготовлені партнерами, фахівці Агенції працювали в робочих групах та готували частину матеріалів; 1 проєкт – Агенція лише виступила партнером), з них:

➡ 3 проєкти стосуються розвитку стратегічно важливого для регіону об’єкта – Хмельницького аеропорту (розробка концепції розвитку аеропорту, реконструкція огорожі аеропорту для забезпечення умов, необхідних для сертифікації; відкриття на території аеропорту стоянки для вантажних автомобілей);

➡ 7 проєктів спрямовані на розвиток культурних та освітніх інституцій, створення нових культурних та освітніх продуктів;

➡ 1 проєкт щодо впровадження сталої системи поводження з відходами в малих містах Хмельницької області;

➡ 14 проєктів економічного спрямування (вирощування енергетичних культур для виробництва електроенергії з біомаси; створення тепличних господарств в 3 територіальних громадах області; розвиток тепличного господарства; розвиток молочних сімейних ферм; розвиток швейної галузі Хмельницької області в контексті пандемії COVID-19 через онлайн-навчання, консультативну підтримку, придбання машин та створення онлайн-платформи тощо).

«Ми розробили і подали на різні грантові конкурси 14 проєктів економічного спрямування. Серед них три підтримані регіональною комісією із визначення проєктів-переможців на фінансування із Державного фонду регіонального розвитку: вирощування енергетичних культур для виробництва електроенергії з біомаси, створення тепличних господарств у трьох територіальних громадах області та розвиток тепличного господарства. Інші проєкти стосувалися молочних сімейних ферм, розвитку швейної галузі Хмельницької області та інші», — повідомила директорка АРР.

За її словами, станом на січень 2021 року чотири проєкти підтримані, одна грантова угода вже підписана і проєкт реалізовується.

Проєкт «Мобільний музей-лабораторія для школярів: доступ до якісної освіти в умовах пандемії COVID-19». Загальний бюджет проєкту 1,8 млн. грн (з них – 919,0 тис. грн. грантові кошти). Донор: Програма розвитку ООН (ПРООН), співфінансує проект Дунаєвецька міська рада. У грудні 2020 року Агенцією підписано грантову угоду, отримано перший транш. Строк реалізації проєкту – з грудня 2020 року до 11 червня 2021 року (6 місяців). Проєкт передбачає створення пересувного музею-лабораторії з інтерактивними експонатами природничо-математичного спрямування для дітей різного віку. Музей-лабораторія мандруватиме містами та селами спочатку Дунаєвецької міської громади, а потім, можливо і територією усієї Хмельницької області. У Музеї-лабораторії будуть інтерактивні експонати, до прикладу, мобільна біолабораторія; експонат для вивчення внутрішньої будови тіла людини; аеростіл, який пояснює молекулярну фізику; безструнна арфа на лазерних датчиках; інтерактивна пісочниця; та інші. Проєкт буде реалізований у партнерстві з Дунаєвецькою міською радою.

Підвищення рентабельності господарювання та виробництва нових видів рослинницької продукції через створення мережі агрогосподарств на сільських територіях Хмельницької області. Загальний бюджет проєкту: 12,7 млн. грн. Донор: Державний фонд регіонального розвитку. Строк реалізації проєкту: 2021-2022 роки. В рамках проєкту на території двох громад (Городоцької та Сатанівської) планується побудувати тепличні комплекси з автоматизованими системами регулювання живлення та мікроклімату, системи іригації, системами асиміляційного освітлення та іншими сучасними тепличними системами та технологіями. Призначення даних комплексів – вирощування розсади (огірки, помідори, перець, капуста та інші) на спеціально обладнаних столах з використанням ламп досвічування, а також вирощування повного спектру зелені та трав, різних видів квітів. Проєкт буде реалізований у партнерстві з Городоцькою міською радою та Сатанівською селищною радою.

Підвищення виробництва та нарощування обсягів рослинницької продукції через створення мережі агрогосподарств на територіях Чемеровецької громади. Загальний бюджет проєкту: 13985,0 тис. грн. Донор: Державний фонд регіонального розвитку. Строк реалізації проєкту: 2021-2023 роки. В рамках проєкту на території Чемеровецької громади планується побудувати тепличні комплекси з автоматизованими системами регулювання живлення та мікроклімату, системи іригації, системами асиміляційного освітлення та іншими сучасними тепличними системами та технологіями.

Формування регіонального ринку сільськогосподарських енергетичних культур. Загальний бюджет проєкту: 5100,0 тис. грн. Донор: Державний фонд регіонального розвитку. Строк реалізації проєкту: 2021-2023 роки. В рамках проєкту планується на території Ленковецької громади вирощувати енергетичні дерева.

Інші 14 проєктів перебувають на етапі розгляду, 8 проєктів – не підтримані.

Також у 2020 році надано консультативну підтримку фахівцям 15 об’єднаних територіальних громад, структурних підрозділів обласної державної адміністрації, обласних комунальних закладів (понад 90 консультацій) щодо підготовки відповідних проєктів. Найбільш активна співпраця щодо розробки проєктів та участі у грантових конкурсах є між Агенцією та такими територіальними громадами, як Волочиська, Городоцька, Дунаєвецька, Красилівська, Полонська, Славутська міські, Сатанівська та Чемеровецька селищна громади.

Попри це, присутні відмітили, що роботу в цьому напрямку варто тільки посилити, оскільки в умовах децентралізації на Хмельниччині створилося чимало нових молодих громад, які наразі не знають про можливості співпраці з Агенцією та роботу, яку вона проводить на теренах області. Відтак, вирішено запровадити виїзні семінари, аби популяризувати і розповідати про діяльність Агенції та проекти, які можуть реалізувати громади з її допомогою.

Крім того, протягом року організовано та проведено у співпраці з партнерами 12 навчальних заходів щодо управління відходами, створення молочних сімейних ферм, впровадження геоінформаційних систем та просторового планування; продовжено роботу клубу ресурсоефективного виробництва.

Разом з тим, додає Катерина Савчук, незважаючи на значні успіхи у сфері регіонального розвитку, Хмельниччина має не досить високі показники співпраці з країнами Європейського Союзу, особливо у сфері економічної, освітньої та культурної інтеграції. Тому, у серпні 2020 року Хмельницька обласна рада спільно з Хмельницькою обласною державною адміністрацією звернулись до Віце-прем’єр міністерки з питань європейської інтеграції щодо участі в урядовому експерименті зі створення Офісу євроінтеграції на базі Агенції регіонального розвитку. Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції підтримано таку ініціативу, у жовтні 2020 року Хмельницьку область включено в експеримент.

За словами Катерини Анатоліївни, головним завданням майбутнього Офісу євроінтеграції буде розвиток партнерства та обмін досвідом з європейськими регіонами, активізувати участь регіону у європейських програмах та ініціативах, популяризація вибору ЄС, комунікація процесу реформ та сприяння соціально-економічному розвитку регіону, тощо.

Нагадаємо, що перший пілотний регіональний Офіс з євроінтеграції відкрився 15 жовтня 2020 року у м.Херсон, в листопаді 2020 року у м.Дніпро. Наступні євроінтеграційні Офіси відкриються у Хмельницькому та Полтаві.

Серед іншого присутні обговорили питання, що стосувалися проєкту річного плану діяльності Агенції регіонального розвитку Хмельницької області на 2021 рік та проєкту річного кошторису Агенції.

Довідково:

Агенція регіонального розвитку області утворена рішенням обласної ради на п’ятій сесії 21 квітня 2016 року. Цим рішенням депутати уповноважили голову обласної ради представляти інтереси засновника при вирішенні організаційно-правових питань щодо затвердження установчих документів, обранні (призначенні) органів управління тощо.Метою створення та основними завданнями Агенції передбачався розвиток інвестиційної спроможності області, залучення інвестицій у різні сфери життєдіяльності та розвиток особистого бренду Хмельниччини. Планувалося також надання методичної допомоги щодо бюджетного законодавства об’єднаним територіальним громадам краю. Засновниками Агенції є Хмельницька облдержадміністрація та Хмельницька обласна рада. Окрім того, співзасновниками є Хмельницька торгово-промислова палата, Хмельницький національний університет, Хмельницький університет управління і права, Асоціація об’єднаних громад Хмельницької області і Благодійна організація «Зміцнення громад».