29.01.2021 — 16:39

Проблемні питання, пов’язані із реєстрацією податкових накладних, обговорили в ОДА

29 січня в ОДА відбулося засідання робочої групи з врегулювання проблемних питань, пов’язаних із реєстрацією податкових накладних (розрахунків коригування) в Єдиному реєстрі податкових накладних, зупиненням, відмовою в їх реєстрації сільськогосподарським товаровиробникам (фермерським господарствам). Провів його перший заступник голови адміністрації Сергій Тюрін. До участі у нараді також долучилися заступник голови ОДА Володимир Білик, члени робочої групи та представники ТОВ «АГРО-ЕКО-ГРАУНД».

Підставою для проведення наради стала скарга від ТОВ “АГРО-ЕКО-ГРАУНД” щодо зупинення Державною податковою службою України податкових накладних підприємства.

Представники підприємства зазначили, що в загальному по реалізації готової продукції за листопад-грудень на сьогоднішній день зупинена реєстрація податкових накладних на загальну суму ПДВ 1 млн. 42 тис. грн. Через таку ситуацію, пояснюють вони, підприємство залишилося без обігових коштів. Поряд з цим, ТОВ « АГРО-ЕКО-ГРАУНД» завжди вчасно та повному обсязі сплачує всі податки та збори, тому станом на 16.12.2020р. немає заборгованості. Окрім того, ДПІ Хмельницької області місяць тому була проведена податкова перевірка зі сплати ПДВ, за результатами якої був складений Акт з накладанням штрафних санкцій на спірні моменти з нарахування ПДВ.

Зважаючи на вищевикладене, представники підприємства звернулися з проханням надати роз’яснення законності такої оцінки податкових ризиків.

В свою чергу, представник ГУ Державної податкової служби у Хмельницькій області пояснив, що система оцінювання ризиків – це програма, яка автоматично блокує накладні, що не відповідають критеріям, які прописані в постанові № 1165. Також посадовець повідомив, що з поданих підприємством 43 податкових накладних, заблоковано 12, по яких система виявила невідповідність визначеним критеріям. Крім того, за результатом аналізу було виявлено наявність ризикових операцій.

Посадовець пояснив, що для того, аби накладна зареєструвалася, а не потрапила до критеріїв ризику, необхідно виправити усі зауваження по податкових квитанціях, проаналізувавши відмови у них, а також детально вивчити податкові ризики.

В ході спілкування та з’ясування усіх спірних питань сторони обмінялися контактами, аби у разі виникнення додаткових питань представники підприємства мали можливість звернутися до працівників ГУ Державної податкової служби у Хмельницькій області за консультацією.

Підсумовуючи обговорене, перший заступник голови адміністрації висловив сподівання, що шляхом комунікації проблемні моменти будуть вирішені, і сільськогосподарський бізнес Хмельниччини працюватиме стабільно.