29.01.2021 — 14:43

Газ по 6,99 і нижче: постачальники встановили ціни на лютий

Більшість газопостачальних компаній України встановили граничну ціну в 6,99 грн за кубометр, але деякі встановили нижчу ціну.

Згідно з рішенням Уряду, вони не мали перевищувати 6,99 грн за кубометр. Однак деякі постачальники скористалися правом встановити навіть нижчу ціну.

«Місцеві газопостачальні підприємства ДП “Шепетівкагаз” ПАТ “Шепетівкагаз” та ТОВ “Хмельницькгаз Збут” запропонували 6,99 грн за кубометр у лютому, тоді як січнева вартість газу в них коливалася в межах 8,59-9,9 грн, ТОВ «Хмельницькенергозбут» – 6,99 грн в лютому, проти 7,95 грн у січні» – розповіла директор департаменту розвитку громад, будівництва та житлового-комунального господарства Хмельницької ОДА Віра Бригадир.

Також, газопостачальні компанії мають оприлюднювати вартість газу за 5 днів до початку місяця постачання, якщо ціна на наступний місяць буде відрізнятися від попереднього.

Нагадаємо, уряд встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр. Така ціна діятиме до 31 березня. Водночас, рішення про встановлення граничної ціни на газ не означає, що уряд відмовляється від розвитку ринку газу в Україні.

За словами Президента України Володимира Зеленського, навесні всі газопостачальні компанії мають представити населенню річні продукти.

«Там має бути вигідна, фіксована ціна на весь рік. Щоб наші люди змогли планувати свій бюджет, бачили ціну і знали, що ніхто не вправі її неочікувано задирати», – сказав Президент.

Також він нагадав, що уряд спростив доступ до субсидій, і більшість громадян може отримати їх одразу після заявки. На субсидії Кабінет Міністрів має виділити необхідні кошти.

«Загалом питання тарифів має бути проаналізовано та вирішено комплексно, за моїм дорученням уряд та НКРЕКП займаються зараз цим. Одним словом – працюємо, аби у ваших домівках було тепло, а у ваших гаманцях не було порожньо», – наголосив Володимир Зеленський.