05.02.2021 — 15:58

Володимира Захар’єва відзначено Всеукраїнською премією «За збереження історичної пам’яті» імені Леся Танюка

Одним з чотирьох лауреатів Всеукраїнської премії «За збереження історичної пам’яті» імені Леся Танюка за 2020 рік став старший науковий співробітник відділу охорони пам’яток Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, відомий на Поділлі краєзнавець Володимир Захар’єв. Його відзначено за створення музею графа Ігнація Мархоцького та наукового Центру мархоцькознавства, що збирає відомості про засновника «Миньковецької держави» і популяризує реформаторську діяльність відомого поляка з великим українським серцем.

Коштом Володимира Анатолійовича і добродійників, вже випущено 9 томів «Наукових записок «Центру мархоцькознавства». Крім того, випущено біля двох десятків наукових статей і близько десятка пізнавальних передач та відеосюжетів про реформатора і його «Миньковецьку державу».

«Володимир відкриває для нас своєрідну Атлантиду – державу у державі, яку, незважаючи на супротив недругів-поміщиків та чиновництва, створив наполегливий володар «Миньковецького ключа» і втілив там ідеї своєї людинолюбської філософії,» – наголосив, представляючи лауреата, член журі режисер Сергій Маслобойщиков.

Вручення премії відбулося у київському Центрі Леся Курбаса. Премію наш співробітник поділив зі львівським підприємцем Ігорем Скальським, котрий власним коштом реставрує отроківську резиденцію Ігнація Мархоцького і щороку проводить у ній тематичні фестивалі.

Отримані лауреатами гроші будуть витрачені на відбудову мавзолею, де були поховані граф-бунтівник, його дружина та найближчі соратники. Комплекс зруйновали у 1955 році комуністи, а з каменю збудували частину майстерні райсільгосптехніки у Миньківцях.

Довідково:

Леся Танюк /1938-2016/ – один з «шестидесятників», відомий український режисер. Депутат Верховної Ради України І-V скликання, Голова комітету з духовності і культури, заступник голови Народного руху України, один з організаторів Всеукраїнського «Меморіалу» ім. В.Стуса.

Премія «За збереження історичної пам’яті» імені Леся Танюка заснована 2018 року. Нею нагороджені історик Наталія Яковенко, історик і публіцист Володимир В’ятрович, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані, редактор видавництва «Дух і літера» Олексій Сінченко, реставраторка Ірина Малакова, історик часів політрепресій Тамара Вронська, збирач і зберігач етнографічних артефактів Чорнобильської зони Ростислав Омеляшко.

Ігнацій Сцибор Мархоцький (1849(?)-1827) – перетворив Миньковеччину на квітучий край. У 1791 році урівняв у громадянських правах всіх жителів свої сіл і містечка, 1795 року послабив, а 1804 року повністю відмінив кріпосне право.