02.02.2021 — 14:48

Повага до людської гідності – перша з базових європейських цінностей

«Студентів побив “Беркут”», – сказала йому дружина зранку крізь сльози. – Що будемо робити?». «Поїду на Михайлівську», – відповів він. На площі в центрі Києва збиралося стихійне віче, яке згодом отримає назву Революція Гідності або Євромайдан.

В українців – як і в будь-якої іншої нації – є свої особливі риси. Ми терплячі, іноді аж занадто. Але обурюємося, коли хтось зазіхає на нашу гідність. І це, можливо, найбільш європейська риса нашого національного характеру.

Саме з відчуття власної гідності народжується демократія і верховенство права, рівність і свобода. І саме тому повага до людської гідності стоїть першою серед базових європейських цінностей. Першою серед рівних.

За ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України і за підтримки European Union in Ukraine та проєкту Association4U  розпочато інформаційну кампанію EUКраїна, яка простими словами розповість про те, як європейські цінності проявляються в нашому щоденному житті. Цей пост про гідність, яка є джерелом всіх інших прав і свобод.

Гідність має багато вимірів. Це не лише відсіч знахабнілому диктатору. Це також медична реформа, щоб українці отримували належну медичну допомогу. Це електронні державні послуги, щоб не доводилося стояти в чергах. І належні умови праці та соціальний захист незахищених верств. І навіть зручні класи і нормальні туалети в школах, тому що відчуття гідності у великому починається з гідності у «дрібних» побутових речах з дитинства.

Це – євроінтеграція!

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут https://association4u.in.ua/