19.01.2021 — 10:29

Верховенство права – це євроінтеграція!

Мірилом демократії є закон. Ухвалений в інтересах громадян, один для всіх і безпристрасний. Коли в демократичній державі закон починає свою роботу, він не зважає на те, скільки в тебе грошей. Який твій соціальний статус. Чи працює твій кум в поліції (прокуратурі, податковій, уряді…). Правосуддя має бути однаковим для усіх.

В Україні довгий час були проблеми зі справедливістю. Всі ніби були рівні – але дехто був «рівнішим». Гроші та посада часто «рішали» питання з законом.

Але і наша держава поступово змінюється на краще. Повільніше, ніж хотілося б, долаючи шалений опір старої системи, але ми реформуємо суди, поліцію, прокуратуру. Посилюємо антикорупційні органи.

Це відбувається зокрема завдяки європейській інтеграції. Адже Європейський Союз, в якому ми бачимо майбутнє України, базований на верховенстві права. На неупередженому правосудді. На єдиних для всіх правилах. І тому верховенство права є однією з 6 базових цінностей ЄС.

За ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з європейської та євроатлантичної інтеграції України і за підтримки Представництва ЄС в Україні та проєкту Association4U ми починаємо інформаційну кампанію EUКраїна, яка простими словами розповість про те, як євроінтеграція змінює на краще життя українців. Як закон стає одним для всіх, і як верховенство права перетворюється на норму нашого життя.

Право і закон – не тільки про суди чи правоохоронну систему. Право і закон – це в першу чергу про світогляд. Про те, наскільки ми самі готові слідувати єдиним для всіх правилам. Щоб наступного разу в заторі не виникла спокуса об’їхати його смугою громадського транспорту. Можливо, це не спрацює з першого разу. Але врешті-решт, коли всі почнуть робити так само, закон почне працювати. Для всіх. Від малих справ і до великих.

Це – євроінтеграція!

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут https://association4u.in.ua/