26.01.2021 — 10:30

Рівність – це належні умови для всіх!

«Усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах». Ми настільки звикли до цього твердження з Конституції України, що часто сприймаємо його як білий шум. Так, в нашій країні, на щастя, не зустрінеш табличок типу «Кріпакам вхід заборонено!» або «Місця тільки для білих». Але хіба рівність лише про це?

Середня зарплатня жінки в Україні на 30% менша ніж чоловіка – спеціаліста такого ж рівня. У нашій країні живуть люди, які роками не виходили на вулицю. Просто тому, що в їхніх будинках відсутні пандуси чи спеціальні ліфти для людей з обмеженими можливостями. І якщо в тебе є інвалідність, яка змушує пересуватися на візку – то в більшості випадків ти опинишся затиснутим в межах квартири, не маючи фізичної змоги подолати сходинки вниз і вгору.

Зрештою, коли чиновник натякає на «подяку за сприяння» – це теж порушення рівності, адже державні послуги мають надаватися без жодних додаткових «подяк».

Справжня рівність усуває будь-яку дискримінацію, за будь-якою ознакою. Саме на цій умові будуються цивілізовані суспільства, де створюються належні умови для всіх. І саме тому рівність є однією з 6 базових цінностей Європейського Союзу.

За ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за підтримки Представництва ЄС в Україні та проєкту Association4U розпочато інформаційну кампанію, яка простими словами розповість про те, як європейські цінності проявляються в нашому щоденному житті.

Коли в кафе ви бачите окрему вбиральню для людей з інвалідністю; коли сексистські жарти в колективі перестають сприйматися як належне; коли замість того, щоб погоджуватися давати хабар ви повідомляєте про порушення з боку представників влади – це все є ствердженням рівності.
Тим, що робить нашу країну цивілізованою, робить нас європейцями.

Це – євроінтеграція.

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут https://association4u.in.ua/.