09.02.2021 — 11:39

Закон України «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» – важливий інструмент в сфері охорони навколишнього середовища

На сьогодні забруднення навколишнього природного середовища на глобальному рівні спричиняє близько 16 відсотків передчасних смертей щороку, що в 15 разів перевищує кількість смертей у збройних конфліктах та війнах. Забруднення атмосферного повітря призвело в Україні до понад 58 тис. смертей.

В Україні немає розроблених нормативно-правових актів, що встановлюють перелік найкращих доступних технологій та методів управління для регулювання окремих видів діяльності, а гранично допустимі концентрації та гранично допустимі скиди забруднюючих речовин не відповідають значенням Директиви 2010/75/ЄС (далі – Директива).

Недостатній рівень здійснення контролю з боку держави за виконанням умов документів дозвільного характеру у сфері охорони навколишнього природного середовища та недієвий механізм забезпечення дотримання виконання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища не заохочують суб’єктів господарювання до збільшення інвестицій у природоохоронні заходи.

Для розв’язання зазначеної проблеми Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України з метою забезпечення імплементації положень Директиви та виконання умов Угоди про асоціацію з ЄС розроблено проєкт Закону України «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення», який направлено для розгляду Верховною Радою України та включено до порядку денного.

Метою проєкту Закону є встановлення правових та організаційних засад запобігання, зменшення, контролю та усунення забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, для забезпечення високого рівня захисту довкілля шляхом впровадження інтегрованого дозволу, визначення видів діяльності, які вимагають інтегрованого дозволу, вимог щодо застосування найкращих доступних технологій та методів управління, моніторингу викидів та контролю суб’єктів господарювання, які отримали інтегрований дозвіл.

Інформація про дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря в розрізі районів Хмельницької області доступна на сайті Хмельницької обласної державної адміністрації у рубриці «Відкриті дані» – https://www.adm-km.gov.ua/?page_id=1504, оновлення яких відбувається щотижнево.

За інформацією Департаменту природних  ресурсів та екології облдержадміністрації