10.02.2021 — 13:38

Контроль за використанням роботодавцями страхових коштів Фонду соціального страхування України

«Здійснення контролю за використанням роботодавцями страхових коштів Фонду соціального страхування України, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання, застосування в установленому законодавством порядку фінансових санкцій та накладення адміністративних штрафів є одним із основних завдань управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області», – зазначає керівник управління Сергій Кіндзерський. – «Фахівцями управління та його відділень проводиться планова робота щодо забезпечення норм чинного законодавства та недопущення втрат коштів Фонду соціального страхування України».

Станом на 01 січня 2021 року на обліку в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області перебувало 86358 страхувальників. У тому числі 30242 юридичні особи, 55932 фізичні особи та 184 члени фермерських господарств.

Протягом минулого року фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень проведено 413 перевірок страхувальників щодо правильності використання страхових коштів Фонду соціального страхування України, у тому числі 257 планових перевірок, 147 позапланових та 9 перевірок з інших підстав.

За результатами перевірок винесено 285 рішень про повернення сум неправомірних витрат коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій. Загалом нараховано та сплачено страхувальниками області страхових коштів на суму 641 тис. гривень. Зокрема, суми неприйнятих до зарахувань витрат страхувальника за соціальним страхуванням – 424,6 тис. грн, штрафів за недотримання законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування – 215,2 тис. грн, кошти одержані від стягнення пені – 1,2 тис. гривень.

Станом на 01.01.2021 заборгованість страхувальників області зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України складає 3182,8 тис. грн, у тому числі:

 ➡ 272,3 тис. грн на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання по 58 страхувальниках, яка зменшилась протягом року на 16,7 тис. грн;

➡ 2910,5 тис. грн на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності по 177 страхувальниках, яка зменшилась протягом року на 673,6 тис. гривень.

Крім того, у минулому році в області сплачено до Фонду соціального страхування України 157,0 тис. грн добровільних внесків та інших надходжень відповідно до законодавства, 47,7 тис. грн адміністративних штрафів, накладених на посадових осіб та громадян, 13,2 тис. грн капіталізованих платежів.

Загалом упродовж 2020 року на рахунок управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області надійшло близько 910 тис. грн страхових коштів.