11.02.2021 — 14:48

Стоп! Залізничний переїзд!

З метою попередження аварійності на залізничних коліях, з 8-15 лютого в Україні триває акція «Стоп! Залізничний переїзд!». Акція має на меті попередити аварійність на залізничних коліях та забезпечити безпеку перевезення пасажирів.

У 2020/2019 роках на залізничних переїздах України сталося 66/65 дорожньо-транспортних пригод, в яких загинуло 8/11 осіб та 28/20 осіб травмовано.

Таким чином рівень аварійності на залізничних переїздах збільшився на 1,5 %, кількість осіб загиблих у дорожньо-транспортних пригодах на залізничних переїздах України зменшилась на 27,3%, кількість травмованих осіб збільшилося на 40%.

При цьому всі випадки дорожньо-транспортних пригод сталися через ігнорування водіями транспортних засобів Правил дорожнього руху, в частині перетину залізничних переїздів.

Так, 23.01.2021 на залізничному переїзді, розташованому на залізничному перегоні Ставчани – Великий Любінь регіональної філії «Львівська залізниця» AT «Укрзалізниця», у селі Полянка Пустомитівського району Львівської області, сталася дорожньо-транспортна пригода, у якій під час слідування одиночного локомотива сталося зіткнення з рейсовим автобусом, що перевозив пасажирів за приміським внутрішньообласним маршрутом № 119 «Львів- Щирець», у якій один пасажир автобуса загинув та один пасажир був травмований.

Відповідно до вимог Інструкції з улаштування та експлуатації залізничних переїздів, у 2020 році проведено осінній комісійний огляд 2318 залізничних переїздів з автобусним рухом, при проведенні яких виявлено 6025 зауважень та порушень в утриманні та облаштуванні залізничних переїздів, з яких не усунуто 2091, з них:

 ➡ 177 – структурними підрозділами AT «Укрзалізниця»;

 ➡ 1109 – дорожньо-експлуатаційними управліннями;

 ➡ 801 – іншими підприємствами, що знаходяться у підпорядкуванні міських у місті рад, районних державних адміністрацій, обласних державних адміністрацій.

При цьому у 2019 році дорожньо-експлуатаційними управліннями та іншими підприємствами, що знаходяться у підпорядкуванні міських у місті рад, районних державних адміністрацій, обласних державних адміністрацій не усунуто 3766 зауважень та порушень в утриманні та облаштуванні залізничних переїздів.

Вищезазначені порушення в утриманні та облаштуванні залізничних переїздів призводить до збільшення аварійності на залізничних переїздах та небезпеки здійснення пасажирських перевезень за маршрутами, що проходять через такі залізничні переїзди.