15.02.2021 — 19:21

В ОДА обговорили ефективність реалізації в області Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки

Сьогодні заступник голови адміністрації Володимир Білик взяв участь у засіданні круглого столу, який відбувся під керівництвом голови обласної ради Віолети Лабазюк. Захід ініційовано з метою обговорення ефективності реалізації в області Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки. До спільного діалогу долучилися керівники окремих структурних підрозділів ОДА, профільного Департаменту та фермери, які безпосередньо скористалися Програмою для розвитку свого бізнесу.

Звертаючись до присутніх, заступник голови адміністрації Володимир Білик зазначив, що проаналізувавши Програму можна чітко сказати, що вона була корисною та ефективною для фермерів щодо їх розвитку та підтримки. “Ми раді вислухати кожного і дослухатися до ваших пропозицій в частині удосконалення і напрацювання спільного бачення в питаннях, що стосуються розвитку агропромислового комплексу на Хмельниччині. Обласна державна адміністрація спільно з депутатським корпусом та обласною радою сприятиме впровадженню всіх ваших починань”, – сказав Володимир Якимович.

Більш детально про реалізацію на теренах області вищевказаної Програми розповів начальник управління інвестиційної та дорадчої діяльності Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА Андрій Лакуста.

За його словами, протягом 2017- 2020 року з обласного бюджету  на виконання Програми виділено 16,2 млн грн, з них за напрямком “Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання (включаючи приватний сектор)” виділено кошти в сумі в 14,6 млн. грн.

Загалом протягом 2017-2020 років компенсацію отримали  2528 фізичних осіб, 2 сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи та 2 фермерських господарства на  загальну суму  14,6 млн  грн, а саме: 2017 рік – 688 особа з них  (37 осіб холодильні установки) на суму 5,3 млн грн,  СОК «Перший національний аграрний кооператив»  на суму 200 тис грн. та СОК «Відроджені традиції» на суму 49,7 тис. грн.;  2018 рік – 1034 особи на суму 4,7 млн  грн.; у  2019 році 644 особи на суму 3,4 млн грн.;  у 2020 році – 162 особи на суму 682,7 тис грн. та два фермерських господарства: ФГ «Агрошлях 2019» Староконстянтинівського  та  ФГ «Яр» Волочиського районів за с/г техніку на суму 172,4 тис грн. на загальну суму 855 170 тис грн.

Посадовець розповів, що за період дії програми було підвищено якість молока за рахунок мінімізації людського впливу на молочну сировину та зменшено затрати ручної праці, що в кінцевому результаті дає можливість збільшити поголів’я корів на одне домогосподарство. Також Програма сприяла створенню сімейних фермерських господарств та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

В свою чергу, фермери озвучили обласним керівникам свої проблемні питання. Зокрема, це відсутність у невеликих фермерських господарствах міні техніки, проблеми в отриманні земельних ділянок для здійснення господарювання, необхідність налагодження співробітництва з територіальними громадами, потреба професійного навчання фермерів тощо.

Під час спілкування учасники круглого столу обговорили не лише аспекти діючої програми, а й висловили свої зауваження та сформулювали разом з представниками Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА пропозиції щодо удосконалення заходів нової програми, яку прийматиме обласна рада на наступні роки.