16.02.2021 — 14:52

Плідна співпраця із іноземною делегацією

В продовження робочої наради, яка відбулась 09 лютого 2021 року в облдержадміністрації, щодо розроблення Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року, учасники іноземної делегації (компанія «Seureca») спільно із представниками Департаменту природних ресурсів та екології ОДА протягом тижня відвідали та поспілкувались із представниками органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій та комунальних підприємств у сфері поводження з відходами.

Так, 09 лютого делегація відвідала м. Славута, яке входить в північний кластер. Під сміттєвим кластером мається на увазі регіон, на території якого роздільне збирання сміття і подальше поводження з ним буде об’єднано загальною логістикою і потребами населення. До обговорення долучилось керівництво Славутської міської територіальної громади, Берездівської, Ганнопільської, Крупецької і Улашанівської сільських територіальних громад.

10 лютого посадовці відвідали південний кластер, а саме м. Дунаївці та м. Кам’янець-Подільський. В засіданні взяли участь керівники та представники Дунаєвецької та Кам’янець-Подільської міських рад, а також Новоушицької, Чемеровецької і Новодунаєвецької селищних рад.

11 лютого зустріч відбулась у м. Хмельницький в офісі «Розумне довкілля. Хмельницький».

Для кожного із зазначених кластерів була представлена презентація із запропонованими варіантами ефективного управління відходами на підвідомчій території. В ході жвавих дискусій представники ОТГ та РДА надавали пропозиції, обговорювали і уточнювали позиції щодо економічних розрахунків і доцільності створення та облаштування об’єктів поводження з відходами.

Загалом дані зустрічі дали позитивний результат, оскільки всі представники закликали розпочати роботу із громадськістю щодо усвідомлення необхідності первинного сортування, збору відходів, які можуть направлятись на вторинну переробку. Також обговорили важливість принципу «забруднювач платить», який є ключовим у формуванні системи екологічного управління в країнах Європейського Союзу. Згідно даного принципу компенсацію екологічних витрат, пов’язаних з негативним впливом на навколишнє середовище, має здійснювати суб’єкт, який своєю діяльністю зумовив їх виникнення.

Фахівці ознайомились з наявною спецтехнікою для збору та вивезення твердих побутових відходів для розроблення економічного розрахунку оновлення автотранспортного парку даних підприємств. За результатами виїзних нарад, 12 лютого проведено зустріч в Департаменту природних ресурсів та екології ОДА щодо аналізу отриманих пропозицій від органів місцевого самоврядування.

Результатом впровадження Регіонального плану управління відходами у Хмельницькій області до 2030 року буде закриття сміттєзвалищ у населених пунктах і створення регіональних полігонів, запровадження обробки твердих побутових відходів на перевантажувальних сміттєсортувальних станціях задля зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА