16.02.2021 — 15:54

Кам’янчанка – призерка міжнародних легкоатлетичних змагань

13 лютого у Софії відбувся 5 юніорський чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій (ABAF) у приміщенні за участю спортсменів 2002 року народження і молодших з 16 країн. Національні збірні виставили різну кількість учасників, серед яких прибули і 16 представників з України.

Та все ж варто назвати четвірку найуспішніших команд:

  1. Туреччина – 15 (5золотих, 5 срібних, 5 бронзових) медалей;
  2. Румунія – 15 (5золотих, 4 срібних, 6 бронзових) медалей;
  3. Україна – 9 (4 золотих, 3 срібних, 2 бронзових) медалей;
  4. Cловенія – 9 (4 золотих, 2 срібних) медалей.

Українці вкотре підтвердили свою силу в  стрибкових секторах, де вибороли 6 нагород.

Житомирянин Роман Петрук і харків’янин Богдан Зміївський оформили переможний дубль. Зміївський завершив змагання в стрибках у висоту з результатом 2,09 м, як і турок Тасделен Акіла Гьоктуг, проте виграв у цього суперника за спробами. Петрук після переможного стрибка на висоті 2,12 м, вже в статусі чемпіона, з другої спроби встановив особистий рекорд – 2,16 м.

Киянин Олександр Айко виграв золото у потрійному стрибку серед юніорів також з найкращим досягненням в кар’єрі – 15,43 м.

Надзвичайно запекла боротьба точилася у секторі для стрибків у довжину серед дівчат. Переможницею з неї вийшла Марія Горєлова з Херсону, яка у третій спробі показала результат 6,07 м. Лише сантиметр їй програла болгарка Пламена Міткова (6,06 м). Ще в сантиметрі позаду була хорватка Клара Кошчак (6,05 м).

На дистанції 400 м серед юніорок поза конкуренцією була Тетяна Харащук з Коломиї. Вона стала єдиною, кому вдалося вибігти з 55 секунд (54.87 сек) і значно покращити персональний рекорд. Варто відзначити, що ця талановита спортсменка часто успішно виступала на змаганнях в Хмельницькому та Кам’янці- Подільському.

Представниця Донецької області Кристина Юрчук  виграла срібло з бігу на 60 метрів з бар’єрами, у фіналі подолавши дистанцію за 8,48 сек.

Ще одне срібло дісталося Іллі Куніну. Дніпрянин подолав дистанцію 1500 м  за 3 хв 55,82 сек. Поза конкуренцією тут був Казан Девмір з Туреччини (3 хв 49,52 сек).

Запоріжанка Вероніка Крамаренко й Марія Алєйнікова з Волинської області з першої спроби подолали 1,79м. За меншою кількістю використаних спроб на попередніх висотах третьою стала Крамаренко. Змагання з рекордом чемпіонату виграла Стиліана Іоанніду з Кіпру (1,84 м).

Успішно в Софії виступила і єдина представниця нашої області Олександра Чернуха, 2004 року народження, яка посіла третє місце в потрійному стрибку (12,67 м). Її змогли випередити лише дві сербки  -Йована Гнятович (12,89 м)  і Теодора Боберич (12,72 м).

Напередодні, 8 лютого, Олександра в Cумах другий рік поспіль перемогла на юнацькому чемпіонаті України в приміщенні з результатом 12,57 м. А своїх найкращих показників (стрибки у довжину – 5,80 м та потрійний стрибок – 12,84 м ) досягла 27-28 січня у тому ж манежі під час юніорського чемпіонату України в приміщенні.

Змагання в Болгарії для 16-річної подолянки стали лише другими за межами країни, де вона підтвердила свій стабільний рівень результатів зимового сезону. Cвій перший закордонний досвід Олександра отримала в березні минулого року в Стамбулі, коли також здобула бронзову медаль міжнародного легкоатлетичного матчу юнацьких збірних команд України, Туреччини, Білорусі та Сербії. Попереду у неї відповідальні літні старти – юнацький та юніорський чемпіонати Європи, на які вже виконала нормативи.

Cподіваємось, що під наглядом тренера Олега Вергуша вона зуміє реалізувати свій потенціал.