17.02.2021 — 14:57

На форумі «Україна 30» обговорили перспективи атомної енергетики

Сьогодні розпочався третій день Всеукраїнського Форуму «Україна 30». Тема сьогоднішнього обговорення – енергоефективність: раціональний підхід до використання ресурсів. Впродовж заходу українські посадовці та міжнародні експерти обговорюють тарифи на комунальні послуги, причини та передумови зростання цін, вдосконалення ринку.

Серед актуальних тем озвучених на форумі – майбутнє атомної енергетики в Україні.

Україна нарощуватиме обсяг виробництва електроенергії з атомних станцій. Про це під час  форуму повідомив тимчасово виконувач обов’язків президента ДП “НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

«Ми дивимося на майбутнє з перспективою. Зараз вже розробили програму, як нам стабілізувати ситуацію на ринку. Потрібно прийняти деякі законодавчі акти, ми знаємо які. І ми вже це обговорювали й з міністерством, і з виконувачем обов’язки міністра, заступником міністра. Ми бачимо, як це зробити. Ми маємо дуже великі плани на майбутнє. І якщо зараз ми плануємо по цьому року 75 млрд кВт/г виробити відповідно до балансу, ми можемо виробити 78 млрд кВт/г, а наша ціль за 2-3 роки вийти на виробництво 95 млрд кВт/г по року. Нашу ремонтну кампанію на найближчі три роки запланували таким чином, щоб не більше ніж 2-3 блоки ремонтувалися в зимовий період. І ми дивимося на майбутнє з оптимізмом», – заявив Котін.

Про майбутнє та перспективи атомної енергетики в Україні, зокрема на Хмельниччині, розповів Віце-президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Герман Галущенко.

«Всі зараз бачать, що без атомної енергетики Україні буде тяжко економічно існувати. У атомної енергетики в Україні є майбутнє. І воно не тільки в тому, що ми плануємо розвивати компанію, ми плануємо будувати нові блоки. Минуло тижня ми були на Хмельницькій АЕС, провели засідання штабу з будівництва енергоблоків. Ми відкриті до будь-яких питань, готові пояснювати й демонструвати реальну ситуацію. Спекуляції навколо будівництва нових енергоблоків не відповідають реальному стану речей. Ми також дивимося в інші проєкт, які є новими для «Енергоатома», але ми бачимо в них майбутнє. Перш за все мова йде про центри обробки даних: це безпека, це дешева електроенергія і забезпечення потреб держави. Далі ми говоримо про енергетику на основі водню, вивчаємо це питання і підписали меморандум з «Нафтогазом» стосовно цього предмету. Також ми говоримо про будівництво сховищ. Це також стратегічне питання для нас. Ми вже добудували сховище. Рішенням уряду нам передана колія, яку ми маємо доробити. На цей рік ми відмовилися від вивезення відпрацьованого ядерного палива до Російської Федерації», – розповів Герман Галущенко.