17.02.2021 — 15:21

Питання функціонування райрад, ЦНАП, показники місцевих бюджетів та інше – Мінрегіон представив народним депутатам оновлений Моніторинг децентралізації

Сьогодні, під час засідання Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода представив оновлений моніторинг децентралізації.

Крім іншого, заступник Міністра поінформував про перебіг формування районних адміністрацій та районних рад.

За даними моніторингу, вже призначено 21 голову РДА зі 119. Проведено Державну реєстрацію 5 новоутворених РДА.

За словами В’ячеслава Негоди, чи не найбільше питань виникає щодо забезпечення функціонування районних рад. «Є районні ради, які мають низькі бюджетні показники. Десь це лише 50 тисяч на рік. Забезпечити функціонування райради за такі гроші неможливо. За розрахунками експертів, потреба на фінансування районних рад в розрахунку чисельності апарату 8 осіб, становить 747 млн грн. на рік. За даними Держказначейства, на рахунках районних рад є близько 3,4 млрд грн перехідних коштів. Але вони розподілені нерівномірно – у якоїсь райради це мільйони, у якоїсь нема нічого. Крім того, ці гроші не включені до бюджетів районів. З Мінфіном і Держказначейством ми працюємо над тим, щоб районні ради їх могли використовувати відповідно до законодавства. Але це не вирішить проблему з усіма райрадами. Тому маємо повертатися до варіанту державної бюджетної підтримки», – сказав заступник Міністра.

За його інформацією, є ще одна проблема функціонування районних рад. Згідно закону, у голови райради може бути лише один заступник. Але 29 районних рад затвердили свій штатний розпис з більш ніж одним заступником голови. У Чернівецькому районі, наприклад, заступників голови райради аж 4. «Незважаючи на те, що грошей на утримання рад немає, там призначають додаткових заступників. Це суперечить логіці, а головне – закону», – прокоментував В’ячеслав Негода.

В цілому, за розрахунками Мінрегіону, апарат райради міг би бути до 8 осіб. Зараз середній показник по Україні – 19,3. Є й такі райради, в апараті яких затверджено більше 50 осіб…

Заступник Міністра поінформував, що в регіонах завершується процес передачі майна громадам. 97,7 % всього майна вже вдалося передати. Але 556 об’єктів усе ще не передані. Найбільше проблем виникає по тих об’єктах, які мають заборгованості, тому громади не поспішають брати їх на свій баланс. «В найближчий час треба знайти варіанти виходу з цієї ситуації в тих районах, які не мають грошей на погашення заборгованості», – сказав В’ячеслав Негода.

Щодо співробітництва громад, в Мінрегіоні передбачають, що цей механізм почне активніше використовуватися після того, як громади остаточно сформуються. «Також до переліку суб’єктів співробітництва, можливо, варто було б віднести і районні ради. Спільно з громадами вони могли б вирішувати питання екології, відходів, водозабезпечення та інші. Але для цього треба вносити зміни у закон про співробітництво громад», – зазначив В’ячеслав Негода.

Дані моніторингу демонструють – незважаючи на те, що 2020 рік у був дуже важким, в усіх областях динаміка доходів місцевих бюджетів була, порівняно з 2019 роком, набагато кращою. «Це говорить про те, що місцеве самоврядування, попри усі труднощі, активно працює. І, що показово, найкраще спрацювали, судячи з цифр, саме об’єднані територіальні громади. Разом з тим, відбулося помітне падіння показників міст обласного значення. Причини ще треба аналізувати», – прокоментував заступник Міністра.

Важливий показник моніторингу – частка власних надходжень місцевих бюджетів. Цей показник говорить про певну спроможність органів місцевого самоврядування. Тобто тим регіонам, які в нижній частині таблиці, ще точно є над чим працювати.

Окремо В’ячеслав Негода поінформував, що, за даними рахункової палати, протягом 2020 року з місцевих бюджетів було витрачено 10,3 млрд грн на боротьбу з коронавірусом. «Це говорить про відповідальність і активність переважної більшості органів місцевого самоврядування у боротьбі з пандемією», – сказав він.

Також заступник Міністра наголосив на непростій ситуації у забезпеченні громад сучасними Центрами надання адміністративних послуг. З 1470 громад лише 508 мають ЦНАП. «Два роки, за які, у відповідності до закону, усі громади повинні створити ЦНАП, – це дуже довго. Треба зробити усе, щоб цього року максимально сформувати ЦНАП в громадах, в тому числі, за рахунок передачі з РДА. Хочу також нагадати, що ЦНАП райдержадміністрацій мають продовжувати працювати і надавати послуги. Звільняти людей і закривати ЦНАП РДА не мають права», – зазначив В’ячеслав Негода.

Заступник міністра повідомив, що разом з парламентським комітетом Мінергіон доповнюватиме моніторинг додатковими критеріями: щодо формування старостинських округів, оцінки спроможності громад, питання заробітних плат в місцевому самоврядуванні тощо.

(ЗАВАНТАЖИТИ презентацію моніторингу)