24.02.2021 — 17:47

Надання допомоги по тимчасовій непрацездатності медичним працівникам через ізоляцію від COVID-19

«Майже рік в умовах карантинних обмежень, запроваджених у зв’язку з пандемією коронавірусної  хвороби, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області забезпечує виконання статутних напрямів діяльності щодо загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зокрема, у штатному режимі здійснюється фінансування допомоги 7 по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними) за загальними страховими випадками»,– зазначає керівник управління Сергій Кіндзерський. – «Крім того, на період карантину управління надає допомогу застрахованим особам, у тому числі медичним працівникам, у разі ізоляції від COVID-19, яка фінансується Фондом соціального страхування України у разі самоізоляції під медичним наглядом або перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій».

За оперативною інформацією у поточному році понад 400 застрахованих осіб знаходились на оплачуваній за кошти Фонду соціального страхування України самоізоляції під медичним наглядом. Протягом січня поточного року відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області прийнято та опрацьовано від роботодавців заяви-розрахунки на оплату відповідних листків непрацездатності для компенсації втраченого за час ізоляції заробітку на загальну суму близько 500 тис. гривень. У тому числі зазначену компенсацію отримають медичні працівники, що знаходились на самоізоляції.

На сьогоднішній день з початку року відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області профінансовано допомог по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, 26 медичним працівникам на загальну суму понад 47 тис. гривень. Через ізоляцію від COVID-19 їм компенсовано 187 днів тимчасової непрацездатності.

Фінансування такої допомоги здійснюється Фондом соціального страхування України за загальним порядком за рахунок бюджету ФССУ, який складається із частки ЄСВ.

Розмір допомоги за лікарняними листками із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» складає 50 % середньої заробітної плати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника. Фонд соціального страхування України здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів оплачуються роботодавцем.

Однак, для медичних працівників компенсація втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19 здійснюється Фондом соціального страхування України у розмірі 100 % середнього доходу і також не залежить від тривалості страхового стажу.