25.02.2021 — 15:33

Олексій Чернишов: У кожної області з’явиться програма цифрового розвитку

Сьогодні відбувся спільний форум Мінцифри та Мінрегіону «Громада в Дії». Головна тема заходу – регіональна цифровізація. Учасники форуму обговорили дієві практики цифрових сервісів та послуг, які можна втілювати в громадах.

Форум відкрили Віце-прем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Міжнародних партнерів, завдяки яким не тільки стала можливою ця подія, а також створюється низка цифрових інструментів, що впроваджуються в регіонах, представили Ніколь Рудер, Директорка Швейцарського бюро співробітництва Посольства Швейцарії в Україні та Віктор Лях, Президент Фонду Східна Європа.

До події долучились 3 тисячі глядачів, що дивилися онлайн трансляцію форуму.

«Ми формуємо державну політику регіональної цифровізації та створюємо майданчик для взаємодії між містами, селищами й селами, державними органами й неурядовими організаціями. Наше завдання пронизати цифровою траснформацією всю країну. Для нас важливо, щоб кожен українець, незалежно від того, де він проживає відчув реальні зміни від цифровізації. Ми хочемо побудувати найзручнішу країну у світі, де інтернет є в кожному куточку України і всі мають рівні можливості для розвитку», — прокоментував Михайло Федоров під час виступу.

У своїй промові Олексій Чернишов підкреслив, що команди Мінрегіону та Мінцифри мають єдине бачення цифровізації регіонів та вже мають конкретні результати, запропонованої Мінцифрою моделі цього процесу, яка полягає у проектному підході. Він також додав, що керівництво кожної громади та області поступово переймають це бачення і поетапно його втілюють.

«На сьогодні вже чотири області прийняли свої програми цифрового регіонального розвитку: Одеська, Дніпропетровська, Чернігівська та Харківська. В рамках державної Програми цифрового регіонального розвитку до 2023 року такі програми, за підтримки команди нашого міністерства, розробляють і інші регіони. Для нас цей напрям роботи має особливе значення, адже конкретний план дій і стратегія цифрової трансформації в кожній конкретній територіальній одиниці – це основа її подальшого розвитку у будь-якій сфері: від якісних адміністративних послуг і нових кластерів економіки до управління громадами на основі даних», – підкреслив Олексій Чернишов

За його словами цифрові технології можуть стати локомотивом змін і сфери енергоефективності житлових та громадських будівель.

«Ми працюємо над створенням бази даних громадських і житлових будівель та автоматизацією послуг Фонду енергоефективності. Кожен представник ОСББ, який захоче скористатися тією чи іншою програмою Фонду, повинен мати можливість зробити це на його сайті. Подача заявки, відстеження її проходження та реалізація проєкту термомодернізації конкретної будівлі – всі три етапи мають проходити в онлайні», – зазначив Олексій Чернишов

Він також додав, що за активної участі команди Мінрегіону вже розроблено законопроєкт №3878, який знаходиться на розгляді Верховної Ради і після прийняття Парламентом  вирішить проблему неможливості проведення загальних зборів мешканців багатоквартирних будинків у період карантину. Чинне законодавство забороняє їм це робити і, як наслідок, місяцями не приймаються важливі рішення по управлінню будинками. Натомість прийняття законопроєкту №3878 дозволить учасникам ОСББ приймати колективні рішення в онлайн-режимі.

У свою чергу, заступник Міністра розвитку громад та територій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Дудченко, розповів про Комплексну стратегію цифровізації регіонів: розбудову цифрової інфраструктури, впровадження національних проєктів цифровізації і запуск їх в регіонах. Також він більш детально описав цифрові проєкти міністерства, які ввійшли до публічного каталогу проєктів цифрової трансформації.