26.02.2021 — 11:10

Понад 150 експертів зі всієї України напрацьовують пропозиції до Національної стратегії безбар’єрного простору

Стимулювати перевізників робити транспорт доступним та навчати архітекторів створювати проекти з урахуванням норм безбар’єрності. Це ідеї, які пропонують реалізувати в рамках Нацстратегії безбар’єрності, експерти, представники громадських організацій та влади.

В Україні триває розробка Національної стратегії створення безбар’єрного простору. Документ створюється в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської та на виконання Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

Роботу над Стратегією координує міжвідомча робоча група Кабінету Міністрів України, яку очолює Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«До розробки Стратегії долучилися вже понад 150 експертів. Аналітики Центру економічного відновлення традиційно працюють з представниками профільних асоціацій та громадських організацій, до яких стікається інформація та проблематика того чи іншого напряму. Також глибоко вивчається іноземний досвід. Окремо для розробки стратегії збираються коментарі від кожного, хто має напрацювання та ідеї у питаннях досягнення безбар’єрності», — зазначив експерт Центру економічного відновлення Василь Бабич.

Експерти, які беруть участь у розробці Стратегії, працюють за шістьма напрямками, які охоплюють майже всі сфери життя. Це суспільна, освітня, економічна, громадянська, цифрова та фізична безбар’єрність. Як наголошують фахівці, ці напрямки є наскрізними. Це зробить Стратегію великим комплексним документом, який буде стосуватися кожного. Адже безбар’єрність має стати новою суспільною нормою, переконані усі дотичні до процесу сторони.

Цього тижня експертні групи обговорюють та розробляють  конкретні ініціативи для Стратегії. У вівторок, 23 лютого, відбулися стратегічні сесії, присвячені фізичній та соціальній безбар’єрності.

Зокрема, до переліку ініціатив щодо фізичної безбар’єрності увійшли: розробка методичних рекомендацій щодо створення дієвої системи проведення аудиту доступності; включення до навчальних програм підготовки фахівців у сфері архітектури і будівництва, а також держслужбовців навчального курсу і сертифікації щодо впровадження норм законодавства з доступності та інклюзивності громадського простору і споруд; створення дієвого і прозорого механізму контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності (в т.ч. ДБН) та соціального захисту; запровадження програми стимулювання приватних перевізників до оновлення парку транспортними засобами та інші.

Пропозиції учасників експертних груп будуть опрацьовані аналітичною групою та враховані при створенні проєкту Національної стратегії безбар’єрного простору в Україні.

Долучитися до цього процесу може кожен. Адже термін прийняття пропозицій щодо розробки Стратегії продовжено до 28 лютого. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

“На прохання експертів, які мають велику кількість пропозицій до розгляду, термін їх збору продовжено до 28 лютого. Закликаю приєднуватися до цього процесу кожного, хто має думки/напрацювання/ідеї з приводу стратегічного розвитку безбар’єрного простору в Україні. Пролонгація періоду прийому пропозицій не вплине на фінальний строк розробки Стратегії,” – зазначив Олексій Чернишов.

Власні пропозиції щодо розробки проєкту можна залишати за посиланням: https://forms.gle/HAsHvLWKBDk3pZDi8.

Проєкт Національної стратегії розвитку безбар’єрного середовища буде сформовано до 1 березня, після чого заплановане його широке громадське обговорення. Першим результатом роботи стане затвердження Нацстратегії Кабінетом міністрів, після чого почнеться її повномасштабна реалізація.

Експертний консорціум, який надає аналітичну та технічну підтримку міжвідомчій робочій групі при Кабінеті Міністрів для розробки Нацстратегії безбар’єрності, сформували Центр економічного відновлення, ІСАР Єднання та ГО «Безбар’єрність». Ця діяльність здійснюється за сприяння проєкту ПРООН «Права людини для України».