12.03.2021 — 16:42

Хмельницьку АЕС відвідали представники Української енергетичної Асоціації

11 березня 2021 року Хмельницьку АЕС відвідали експерти Української енергетичної Асоціації (УЕА) в рамках проекту «Енергоаудит». Проект передбачає добровільне експертне обстеження підприємств, організацій і окремих виробництв паливно-енергетичного комплексу, що проводиться з метою ознайомлення з виробничим потенціалом, інвестиційною привабливістю та популяризацією вітчизняної промисловості.

У рамках візиту представники Асоціації ознайомилися з технологією виробництва електроенергії на АЕС та підготовкою персоналу, відвідавши  навчально-тренувальний центр. ХАЕС. На повномасштабному тренажері блочного щита управління гостям продемонстрували одну з позаштатних ситуацій, викликану знеструмленням власних потреб енергоблока. Відвідали гості також машинне відділення діючого  енергоблока №1.

Цікавились експерти і реалізацією важливих для економіки держави інвестиційних проектів щодо добудови 3, 4 енергоблоків ХАЕС, а також можливістю експорту електроенергії в країни Європи.

Побували експерти на території відкритого розподільчого пристрою, звідки планується здійснювати експорт електроенергії лінією електропередачі напругою 750 кВ «Хмельницька АЕС – підстанція «Жешув» (Польща) в рамках процесу інтеграції Об’єднана енергетична система (ОЕС) України до континентальної енергомережі Європи ENTSO-E.

З інформацією щодо можливості синхронізації з Європейською енергосистемою і експорту електричної енергії з Хмельницької АЕС до країн Європейського Союзу ознайомив представників УЕА заступник головного інженера з електрообладнання і систем контролю управління Олександр Копійко, зазначивши, що одним з найбільш перспективних етапів переходу до синхронної роботи ОЕС України з ENTSO-E є підключення енергоблока №2 Хмельницької АЕС до «Бурштинського острова». Наразі, ХАЕС співпрацює з компанією Маnitоbа Нуdrо Intегnаtiоnаl LTD (Канада) щодо виконання науково-технічних послуг з проведення комплексного програмно – математичного моделювання, а також розробляється проектна документація щодо погодження принципової схеми підключення блока №2 Хмельницької АЕС до європейської енергосистеми.

Відвідали гості і будівельний майданчик третього та четвертого енергоблоків. Заступник головного інженера з нових блоків Геннадій Самосєй розповів про основні етапи будівництва Х/3, Х/4 зазначивши, що очікується прийняття Закону України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3, 4 Хмельницької атомної електростанції», який дозволить розпочати фінансування і виконання робіт з будівництва енергоблоків.

Презентуючи експертам проект добудови 3, 4 енергоблоків Хмельницької АЕС, заступник генерального директора з капітального будівництва Олег Рахлінський детально проаналізував всі етапи спорудження енергоблоків, наголосивши на тому, що введення нових енергоблоків дасть змогу підвищити рівень надійності електропостачання населення, дозволить створити  нові робочі місця в Україні, сприятиме соціально-економічному розвитку як Хмельницької області, так і країни в цілому, збільшити  надходження до державного, обласного, міського бюджетів та фондів страхування, як під час будівництва так і при експлуатації енергоблоків №3, 4 ХАЕС, залучити  до 70% вітчизняних виробників обладнання.

Цікавились гості і станом будівельних конструкцій та водойми-охолоджувача. Олег Рахлінський ознайомив присутніх з результатами обстеження, яке виконував ПАТ «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» – будівельні конструкції будівель і споруд значних дефектів не мають, металеві, залізобетонні конструкцій мають незначні дефекти, які усуваються шляхом виконання ремонтно-відновлювальних робіт або заміною окремих конструкцій. У висновку науковців  зазначено, що за умови виконання комплексу ремонтно-відновлювальних робіт і виконання технологічного регламенту з експлуатації, можливе забезпечення надійної експлуатації будівельних конструкцій, будівель та споруд енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС терміном до 65 років з моменту завершення обстеження 2020. Щодо ставка – охолоджувача, для забезпечення потужності 4000 МВт, необхідно збудувати направляючу дамбу між холодним та гарячим каналами довжиною 1300 м.

Генеральний директор ВП ХАЕС Андрій Козюра, в свою чергу, зауважив, що будівельна готовність третього енергоблока складає біля 78 %, і Енергоатом та Хмельницька АЕС роблять все залежне, аби відновити будівництво: «Ми рухаємося вперед, готуємо будівельний майданчик, відновлюємо інфраструктуру, забезпечуємо готовність будівельних організацій. Сподіваємося на підтримку держави і громадськості».

По завершенню візиту, Президент Асоціації Юлія Підкоморна зазначила: «Додаткові потужності, якими є 3-й та 4-й енергоблоки ХАЕС – це енергетична незалежність України і економічний розвиток держави в цілому. При нарощуванні виробництва електроенергії АЕС, ми матимемо можливість використовувати енергію не тільки для потреб України, а й для експорту, і держава зможе на цьому заробляти кошти. Ми можемо бути дуже вигідною країною-експортером у всіх енергетичних галузях».

За результатами отриманої на Хмельницькій АЕС інформації, експерти УЕА проведуть відповідний аналіз та розроблять рекомендації для органів державної влади щодо необхідних заходів для розвитку вітчизняної енергетики.