23.03.2021 — 11:55

#EUКраїна: Українці мають можливість користуватися даними програми спостереження та моніторингу Землі Copernicus

Ми часто чуємо, що європейська інтеграція України є масштабним процесом, який охоплює різні сфери життя країни. Що значить масштабним? Наскільки різні? Так, скажімо, ми інтегруємося не лише на землі, але також у… космосі.

Вже майже три роки діє угода між Державне космічне агентство України та Європейською Комісією про співробітництво у програмі спостереження та моніторингу Землі Copernicus. Дані дистанційного спостереження зі супутників Sentinel доступні для всіх бажаючих на регіональному дзеркальному сайті програми http://sentinel.spacecenter.gov.ua. Ці дані можуть бути корисні фермерам, екологам, метеорологам, ДСНСникам – і в принципі, будь-кому, хто хоче дізнатися, що відбувається в тій чи іншій точці планети або нашої країни.

Мета інформаційної кампанії EUКраїна, яка проходить з ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, за підтримки Представництва ЄС в Україні та проєкту Association4U – показати «секторальний» вимір євроінтеграції. Те, як європейські цінності та принципи втілюються в різних сферах, змінюючи на краще життя українців.

 Як європейські принципи пов’язані з космосом? Програма «Copernicus» є одним із найбільш масштабних та успішних світових проєктів у сфері дистанційного зондування Землі. Її головним завданням є забезпечення постійного збору даних на глобальному рівні, а також надання надійного і незалежного доступу до таких даних різним країнам задля вирішення економічних, екологічних, безпекових питань.

Це – про співпрацю заради досягнень. Те, для чого і створювався Європейський Союз.