26.03.2021 — 13:26

На Хмельниччині проживає майже 6,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб

25 березня у режимі відеоселектору відбулося засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Провів засідання заступник голови ОДА Володимир Юр’єв. До порядку денного було включено два питання: про виконання Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та про хід виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Розпочинаючи засідання, Володимир Юр’єв наголосив, що підвищення рівня життя наших громадян, особливо, соціально вразливих верств населення, є одним із найважливіших завдань органів державної виконавчої влади. В умовах збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації Автономної Республіки Крим особливої уваги потребують громадяни, що постраждали від конфлікту, змушені були покинути свої домівки та майно, адже вони постійно стикаються зі значними труднощами. З метою захисту прав таких громадян в державі прийнято низку законодавчих актів, метою яких є соціально-економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень для реалізації та захисту їх прав, свобод і законних інтересів.

В полі зору органів влади має залишатися також питання запобігання насильству за ознакою статі, забезпечення участі жінок у запобіганні виникненню, поширенню та відновленню насильницьких конфліктів, а також усуненні причин їх виникнення, відповідно до затвердженого Урядом Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпекаˮ.

Володимир Юр’єв наголосив, що ці питання є актуальними і для нашої області, адже за наявними даними на Хмельниччині проживає майже 6,5 тис. осіб, що вимушені були покинути свої оселі через збройну агресію на сході України.

Про заходи, що вживаються в області з метою забезпечення дотримання прав та свобод внутрішньо перемішених осіб та їх соціального захисту, розповіла директор Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, заступник голови Координаційної ради Ірина Ковальчук. За словами посадовиці, станом на 1 березня 2021 року на території області проживає 6459 переселенців, з них 1609 дітей, 1973 пенсіонерів, 371 інвалід.

7 внутрішньо переміщених осіб проживають у будинках-інтернатах для громадян похилого віку, геріатричних пансіонатах, територіальних центрах. 844 сім’ям призначено адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Протягом 2020 року внутрішньо переміщеним особам виплачено адресну допомогу на суму 29,7 млн.грн.

Наразі в області проживає 1 прийомна сім’я і 1 сім’я – дитячий будинок сімейного типу. 107 дітям встановлено статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Протягом 2020 року послугами служби зайнятості скористалось 142 внутрішньо переміщених особи. На обліку як безробітні знаходились 139 осіб. Було працевлаштовано 45 осіб. З початку 2021 року до служб зайнятості звернулося 69 осіб. 62 особам призначена допомога по безробіттю і 3 особи – працевлаштовано. Також, вимушено переміщені особи залучалися до проходження професійного навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації. Професійним навчанням було охоплено 6 осіб.

До управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Хмельницькій області за щомісячними страховими виплатами за 2020 рік звернулося з Донецької області – 106 осіб, з Луганської області – 110 осіб.

Станом на 01.01.2021 902 особи з числа внутрішньо переміщених громадян навчаються в закладах вищої та професійної (професійно-технічної) освіти. У разі потреби учням та студентам надається можливість безкоштовного проживання у гуртожитках.

1973 особи з числа внутрішньо переміщених осіб отримують пенсії через Головне управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області.

В рамках державної програми щодо забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України для Хмельницької області було виділено 1,9 млн.грн., за рахунок яких була виплачена грошова компенсація за придбання квартири для 1 сім’ї.

Також у листопаді 2020 року відповідно до програми тимчасового забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб на 2020 рік, Волочиською міською територіальною громадою придбано квартиру загальною вартістю 509,6 тис грн.(339,6 тис.грн. субвенція з державного бюджету, 170,0 тис.грн. з міського бюджету), яку рішенням виконкому було надано в користування. Окрім того, у 2021 році на засіданні Комісії з розгляду переліків об’єктів та заходів, що можуть реалізуватися за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України, схвалено пропозицію Волочиської міської ради щодо придбання у комунальну власність ще однієї квартири.

Про виконання Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» розповіла начальниця відділу державної допомоги та реалізації сімейно політики Департаменту соціального захистку населення Любов Тимофіїв. Вона зазначила, що впродовж 2016-2020 року були затверджені обласні плани заходів з виконання національного плану.

Департаментом із соціальними партнерами проводилися зустрічі, навчання державних службовців, керівників та спеціалістів органів місцевого самоврядування, громадських організацій тощо. Впроваджувався проект «Сприяння ефективній імплементації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека», виконавцем якого стала громадська організація «Подільський центр «Гендерна рада».

Виконання заходів Нацплану було передбачено і обласною програмою підтримки сім’ї, запобігання та протидії домашньому насильству, у рамках реалізації якої проводилися засідання круглих столів, семінари тренінги для державних службовців, посадовців органів місцевої влади, правоохоронних органів, внутрішньо переміщених осіб, жінок-військовослужбовців, членів родин учасників АТО тощо.

Як зазначила Любов Тимофіїва, в області вже затверджено новий план заходів на період до 2025 року, який був опрацьований спільно з усіма соціальними партнерами. Заплановано проведення семінарів для представників структурних підрозділів облдержадміністрації, громадських організацій, депутатів місцевих рад на тему рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Посадовиця наголосила,  інформаційно-просвітницька діяльність та навчання є пріоритетним напрямком у роботі з реалізації Резолюції 1325 на найближчі роки.

Далі у продовження засідання співголова інформаційно-консультативного жіночого центру з м.Київ Анастасія Ненька ознайомила присутніх із Національним планом дій на період до 2025 року, а голова громадської організації «Тепло рідних сердець» Леся Стебло та голова благодійного фонду «Ксена» Оксана Устинова розповіли про реалізовані ними ініціативи та проєкти, що були спрямовані на поліпшення соціального захисту та допомогу громадянам, у тому числі і внутрішньо переміщених осіб.

Так, Леся Стебло поділилася досвідом щодо створення та організації роботи інформаційно-консультативного центу із кризовою кімнатою, де можуть знайти необхідну допомогу та тимчасовий прихисток громадяни, що опинилися в скрутній життєвій ситуації. Оксана Устинова розповіла про роботу, що проводиться за підтримки ОБСЄ та спрямована на забезпечення належного супроводу в питаннях протидії насильству в сім’ї та торгівлі людьми у територіальних громадах, на які ця функція була покладена в ході завершення реформи децентралізації.