01.04.2021 — 16:02

Увага! Пожежі в природних екосистемах

В останні роки в Україні складається загрозлива ситуація зі зростанням кількості пожеж та площ їх розповсюдження, особливо в природних екосистемах, лісах, сільськогосподарських угіддях, а також під час весняних прибирань через масові порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки.

Весняні підпали шкодять усьому живому мікросвіту. Скрізь, де пройшов вогонь, не буде колишнього різнотрав’я.  При випалюванні трави гине уся корисна мікрофлора ґрунту, що призводить до зниження її родючості; знищуються багато комах, горять кладки і місця гніздових птахів. У вогні горять усі живі істоти – сонечка, жужелиці, дощові черв’яки й інші, що винищують різних шкідників саду і городу, й ті, що беруть участь в процесі утворення ґрунту. Також можуть загинути і постраждати тварини, що плазують, земноводні; особливо новонароджені зайчата, їжаки, жаби. При сильній трав’яній пожежі гинуть практично усі тварини, що живуть в сухій траві та на поверхні ґрунту. Також під час випалювань вже починає рости трава, квіти. Кущі починають свій активний вегетативний період – тобто ростуть, хоча неозброєним оком цього і не видно. На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється ніколи.

Дим від спалювання трави, обрізаних сухих гілок та сміття їдкий, темний, густий – він дуже шкідливий для людей, їсть очі, неприємно пахне. Особливо чутливі до нього алергіки та астматики. Також при спалюванні сміття (пластикові пляшки, пакети, обгортки від солодощів та ін.), яке спалюють після прибирання територій – відбувається забруднення повітря важкими металами, що дуже шкодить людському організму.

Наголошуємо, що  17 березня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який вводиться в дію через три місяці.

Також посилено адміністративну відповідальність за порушення правил пожежної безпеки в природних екосистемах та збільшено розмір санкцій, які передбачаються за вчинення адміністративних правопорушень у сфері дотримання норм та вимог пожежної безпеки.

Звертаємо увагу землекористувачів, на те, що внесено зміни до ст.96 п.1 ж) не допускати випалювання сухої рослинності або її залишків з порушенням порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Підсумовуючи, звертаємось до жителів області: не випалюйте самовільно суху природну рослинність, її залишки та сміття, після весняних прибирань. Шануйте, бережіть природу – вічне джерело нашого життя та майбутнє нащадків!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації