07.04.2021 — 10:16

Моніторинг будівель на Хмельницькій АЕС здійснюють за міжнародними стандартами

На Хмельницькій АЕС ще у 2019 році створено систему моніторингу технічного стану будівель та споруд атомних електростанцій на основі сучасних методів і технологій. Його реалізація стала можливою завдяки ініціативі Єврокомісії в рамках програми підвищення безпеки ядерних установок.

За словами начальника відділу експлуатації будівель та споруд (ВЕБ та С) Геннадія Ткачука, впроваджена система моніторингу будівельних конструкцій на ХАЕС високого рівня і відповідає міжнародним стандартам. У рамках проекту був виконаний порівняльний аналіз дійсного стану моніторингу будівель та споруд АЕС України на прикладі ХАЕС, зокрема на енергоблоці №1, з характеристиками міжнародних практик системи моніторингу будівельних конструкцій атомних електростанцій таких розвинених країн як США, Франція, Німеччина, Іспанія, Китай, ПАР, Росія. За взірець найкращої світової практики була взята система моніторингу EDF (Франція). Результатом цієї роботи стала розроблена збірка основних норм та вимог з моніторингу будівельних конструкцій АЕС, що відповідають найкращій світовій практиці.

«Результати цього проекту нас значною мірою задовільнили, – зазначив керівник ВЕБ та С, – але для того щоб бути найкращими, було рекомендовано удосконалити існуючу автоматизовану систему. Зокрема, введення електронних планшетів, для проведення відповідного моніторингу».

Наразі, цьогорічний загальний весняний технічний огляд будівель і споруд на Хмельницькій АЕС відбувається за допомогою загальностанційної бази комплексних завдань Oscar, у якій фіксуються відповідні дефекти та зауваження. Таким чином визначаються в подальшому пріоритети, об’єми робіт, необхідні матеріали для приведення у відповідність до міжнародних норм і стандартів технічного стану будівель і споруд Хмельницької АЕС.