07.04.2021 — 11:03

Мінцифри і НАДС розвиватимуть цифрові компетентності публічних службовців

Міністерство цифрової трансформації України та Національне агентство України з питань державної служби працюватимуть над формуванням і розвитком цифрових компетентностей публічних службовців.

Для цього Мінцифри підписало меморандум із НАДС. Домовилися:

Підвищувати ефективність діяльності державних службовців у сфері цифрових трансформацій.

Зокрема, сприяти підвищенню рівня цифрової грамотності, формуванню та розвитку цифрових компетентностей державних службовців, удосконаленню процесу оцінювання та вимог щодо цифрової компетентності кандидатів на зайняття посад державної служби, розробляти навчальні курси, здійснювати навчання та тестування з цифрової грамотності державних службовців, впроваджувати єдині підходи до змісту, форм та методів підвищення кваліфікації державних службовців з питань цифрової грамотності, методично підтримувати конкурсні комісії з питань оцінювання рівня цифрової грамотності державних службовців.

Підвищувати ефективність діяльності посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад у сфері цифрових трансформацій.

Зокрема, сприяти підвищенню рівня цифрової грамотності, формуванню та розвитку цифрових компетентностей посадових осіб органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, вивчати можливості впровадження в конкурсну процедуру на посади посадових осіб органів місцевого самоврядування оцінювання компетентності «цифрова грамотність» та розробляти відповідну методологію, розробляти навчальні курси, здійснювати навчання та тестування з цифрової грамотності посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан наголосила: «В рамках національного проекту «Дія.Цифрова освіта» ми плануємо навчити 6 млн українців цифрової грамотності за 3 роки. Серед них, зокрема, держслужбовці. Адже держслужбовці обов’язково мають володіти сучасними професійними компетентностями. І йдеться не просто про вміння користуватися комп’ютером чи планшетом, а про ефективне використання сучасних цифрових технологій у роботі, професійному та особистісному розвитку».

«Підписання Меморандуму про співробітництво є важливим кроком у рамках створення професійної державної служби та поглибленням нашої співпраці з Мінцифри. Зокрема, щодо інформаційної та консультативно-методологічної підтримки у сфері цифровізації, створення корисних навчальних курсів для розвитку цифрового суспільства та відповідних компетентностей публічних службовців», — зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина.

Нагадаємо, цифрову грамотність додано до вимог управління організацією роботи та персоналом і до переліку потреб у професійному навчанні, який визначається під час визначення результатів виконання завдань державним службовцем.