08.04.2021 — 13:32

На Хмельницькій АЕС реалізують проект щодо роздільного збору побутових відходів

Турбота про довкілля є невід’ємною частиною соціальної відповідальності Хмельницької АЕС. Раціональне використання природних ресурсів, поетапне скорочення радіоактивних та нерадіоактивних відходів – пріоритетні завдання ХАЕС та Енергоатома.

У рамках реалізації екологічної політики відділом охорони навколишнього середовища (ВОНС) ХАЕС здійснюється безперервний екологічний моніторинг виробничої діяльності атомної станції, а також впроваджуються нові проєкти щодо поводження з відходами.

З нерадіоактивними відходами чотирьох класів небезпеки, які утворюються в процесі діяльності АЕС, енергокомпанія поводиться згідно з усіма встановленими вимогами: дотримуючись нормативів утворення відходів і лімітів на їх розміщення, а також отримавши необхідну ліцензію (дозвіл) Міністерства екології та природних ресурсів, яка дає право на збір, зберігання, утилізацію та видалення небезпечних відходів на майданчиках атомних станцій.

Зміни до Закону України «Про відходи», на які існує відповідна технологія утилізації щодо використання їх як вторинної сировини, спонукали колектив ХАЕС до їхнього сортування. «Першими результатами було значне зменшення утворення побутових відходів і відповідно зростання їх окремих видів (скло, пластик, папір, інше), які у вигляді вторинної сировини почали передаватися до ВП «Складське господарство», – зазначив начальник ВОНС ВП ХАЕС Олександр Левицький.

Зараз на стадії реалізації проект зі створення централізованих майданчиків роздільного збору відходів як на території атомної станції, так і її зовнішніх об’єктів. Наразі бетонуються, згідно з проєктом, ділянки території, де будуть змонтовані криті майданчики. На них встановлять спеціально закуплені 132 євроконтейнери.

Вже у поточному році очікується поява перших спеціально обладнаних майданчиків.