29.04.2021 — 11:35

В.Білик: Маємо створити безпечні та комфортні умови під час ЗНО для всіх учасників цього процесу

28 квітня заступник голови облдержадміністрації Володимир Білик провів нараду, присвячену питанням забезпечення проведення цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання (ДПА) у Хмельницькій області.

До участі в роботі долучилися директор Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти Геннадій Кузьменко, представники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, представники ГУ Держпродспоживслужби у області, правоохоронних органів, ГУ ДСНС України, АТ «Хмельницьк-обленерго», Хмельницького обласного вузла спеціального зв’язку.

Як зазначив Володимир Білик, цьогоріч на проходження зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), як і на всі сфери нашого життя, дуже впливає пандемія COVID-19, у зв’язку з чим з’являються додаткові проблемні питання, пов’язані як з кадровим забезпеченням процесу, так і з питаннями організації належного дотримання вимог карантину. Він нагадав, що тестування розпочнеться з 21 травня 2021 року. На території області працюватиме 53 пункти ЗНО у 10 округах. Загалом зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься з тринадцяти навчальних предметів: хімії, іспанської мови, німецької мови, французької мови, англійської мови, математики, математики (завдання рівня стандарту), української мови і літератури, української мови, історії України, фізики, біології, географії.

Для участі в ЗНО зареєструвалися 12 300 учасників. На пунктах проведення ЗНО мають бути залучені 2600 осіб (відповідальні за пункти ЗНО, помічники відповідальних, старші інструктори, інструктори, чергові). Кількість уповноважених осіб Українського центру оцінювання якості освіти – 60 (з них 5 – у м. Кам’янці-Подільському, 7 – у м. Шепетівці).

“Наразі нам необхідно докласти максимум зусиль, щоб  створити безпечні та комфортні умови під час ЗНО для всіх учасників цього процесу. Водночас тестування має бути доступним та відбуватися прозоро, без будь-яких порушень, адже ЗНО – це важливий чинник вступу до закладів вищої освіти,” – наголосив Володимир Білик.

У ході наради присутні обговорили важливі чинники процесу організації ЗНО-2021, зокрема, питання вакцинації педагогічних працівників, забезпечення підвезення та супроводу учасників ЗНО до пунктів тестування, доставки та охорони тестових матеріалів, кадрового забезпечення процесу проведення ЗНО та забезпечення дотримання вимог санітарного законодавства в умовах карантину в зв’язку з поширенням COVID-19, а також забезпечення електропостачання в день проведення ЗНО з іноземних мов.