30.04.2021 — 14:03

Громади області закликають скористатися можливістю отримання коштів державної програми “Інтернет-субвенція”

За даними Міністерства цифрової трансформації, близько 45% сіл Хмельницької області не покриті широкосмуговим інтернетом. Як зазначає радник голови ОДА з питань цифрової трансформації Євген Липовенко, цей показник трохи гірший, ніж середній в Україні, але обласна влада має амбітні наміри до кінця року значно його покращити.

Як повідомляє посадовець, в рамках програми “Інтернет-субвенція” в цілому по Україні передбачено 500 млн гривень на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості.

За ці кошти планується підключити до оптичного інтернету понад 6 тисяч навчальних, медичних та культурних закладів та покрити щонайменше 3 тисячі українських сіл оптичними мережами.

Кошти будуть виділені місцевим бюджетам та розподілятимуться за рейтинговим принципом. Фінансування отримають в першу чергу ті села, на території яких є соціальні об’єкти – школи, ЦНАПи, інтернати, медзаклади, бібліотеки. Водночас якщо в селі є хоча б один такий об’єкт, громада вже може претендувати на інтернет-субвенцію.

Наразі триває попередній збір заявок від тергромад області: станом на 30 квітня тестові заявки на підключення 244 сіл подали 38 із 60 громад Хмельниччини.

“Хмельницька облдержадміністрація тісно співпрацює з Міністерством цифрової трансформації та територіальними громадами і звертає увагу, що територіальні громади мають змогу спробувати подати тестову заявку, щоб міністерство цифрової трансформації перевірила на правильність її заповнення.
Дуже важливо подати тестову заявку, тому що коли почнеться реальний збір заявок, то не буде часу на виправлення неточностей,” – наголошує Євген Липовенко.

Він додає, що буде тільки 10 днів на офіційну подачу заявок. Якщо подати заявку попередньо – після ухвалення Постанови і офіційного старту кампанії подавач отримає повідомлення на електронну пошту. Тоді потрібно буде лише продублювати раніше подану інформацію.

Якщо громадою буде подана заявка із значно більшою сумою, ніж надав провайдер, така заявка буде відхилена, адже в рамках “Інтренет-субвенції” мета Мінцифри — забезпечити можливість користуватися якісним широкосмуговим доступом якомога більшій кількості людей, а не витрачати гроші.

“Ми закликаємо усіх мешканців громад, які не мають зараз доступу до якісного оптичного інтернету:  звертайтеся до свого голови, наполягайте, аби він забезпечив подання заявки. Саме так ви вже за декілька місяців будете мати доступ до інтернету у вашому населеному пункті,”- зазначає радник голови ОДА.