17.05.2021 — 11:42

Алла Белінська здобула олімпійську ліцензію та золоту медаль!          

В Софії (Болгарія) завершився останній ліцензійний турнір для борців вільного та греко-римського стилів. У жіночій боротьбі Україну представляли дві спортсменки: Ірина Харів (до 53 кг) та Алла Белінська (до 76 кг). Здобути ліцензію вдалося лише Аллі Белінській. Ірина  Харів покинула змагання ще за підсумками 1/8 фіналу.

Алла впевнено дійшла до фіналу, виборовши право на участь в Олімпійських іграх в Японії. Слід відзначити, що за весь день вона не віддала жодного балу суперницям: першу сутичку з литовською спортсменкою виграла з рахунком 4:0, наступну з румунською борчинею – 5:0. А в півфіналі перемогла (8:0) Марію Акосту з Венесуели, якій поступилася також у півфіналі в 2016 році на аналогічному ліцензійному турнірі напередодні Олімпіади в  Ріо-де Жанейро.  Головна конкурентка Белінської туркеня Ясемін Адар відмовилась від участі у фіналі. Тож до олімпійської ліцензії наша спортсменка додала золоту медаль змагань.

Нагадаємо, що  у жіночій боротьбі Україна вже мала чотири олімпійські ліцензії  на Олімпіаду-2020: Оксана Лівач (вага до 50 кг), Аліна Грушина (вага до 57 кг), Ірина Коляденко (вага до 62 кг), Алла Черкасова (вага до 68 кг). Тож у підсумку на токійських килимах виступить 5 українок .

Останнім шансом завоювати путівку на Олімпійські ігри з 5 українських чоловіків-вільників скористався лише Василь Михайлов у вазі 74 кг.

Василь розпочав свій шлях до фіналу з кваліфікації, де здолав борця з Монголії з рахунком 6:2. В двох наступних сутичках переміг достроково по балам – 10:0 в 1/8 і 11:0 в1/4. Півфінальна сутичка була більш напружена, але в другій половині Василь зміг переломити хід поєдинку і виграти з рахунком 4:2.  У  фіналі Михайлов поступився (2:6) діючому чемпіону Європи Магомедхабибу Кадимагомедову з Білорусі.

За вихід до фіналу окрім ліцензії Василь отримав срібну нагороду турніру і разом з  Андрієм Хоцянівським (вагова категорія 125кг) представлятиме українських  вільників у Токіо.

З 4-х  українців  греко-римської боротьби лише  Парвіз Насібов , виступаючи у категорії до 67 кг, здолав борців зі Швейцарії, Перу, Азербайджану та Японії і вийшов в фінал турніру .

Це третя олімпійська ліцензія на рахунку збірної України з греко-римської боротьби. Перші дві «спортивні перепустки» у Токіо раніше здобули Ленур Теміров (у ваговій категорії до 60 кг) та Жан Беленюк (у ваговій категорії до 87 кг).

Отож, право на поїздку до Японії отримали 10 (5+2+3) українських борців (з 18 можливих).