24.05.2021 — 16:02

В області триває робота з перевірки ефективності використання державного майна

Завдяки спільній роботі фахівців Регіонального відділення Фонду держмайна по Вінницькій та Хмельницькій областях та облдержадміністрації  пропозиції на приватизацію отримали 14 об’єктів державного майна, що не використовувалося. З них 11 вже включено до переліку об’єктів, що підлягають приватизації. Про це повідомила заступник начальника регіонального відділення ФДМУ по Вінницькій та Хмельницькій областях – начальник Управління забезпечення реалізації повноважень Наталія Андрушко на засіданні робочої групи з питань ефективності використання державного майна в області, яке 21 травня провів перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін.

Основне питання, що розглядалося на засіданні – результати перевірок використання державного майна, проведених у 2020 році та січні-квітні 2021 року. Тема обрана не випадково. Як свідчить практика,  тисячі об’єктів, що перебувають у державній власності по всій Україні, не використовуються або використовуються не за призначенням. Один із шляхів, який дозволяє вирішити питання ефективного управління таким майном – прозора приватизація чи оренда.

У Хмельницькій області обліковується 13780 об’єктів державного майна. Загалом фахівці Регіонального відділення ФДМУ перевірили 1 527 об’єктів загальною площею 1134030,49 кв.м., з них 565 об’єктів площею 22584,4 кв.м – у 2020 році. Як результат – встановлено, що 120 об’єктів площею 62625,16 кв.м. не використовуються.

З початку цього року фахівці Управління спільно з представниками ДПС та Держаудитслужби перевірили 5 об’єктів площею 22 584,4 кв.м., з яких 2 об’єкти площею 174,5 кв.м. не використовуються балансоутримувачами.

“Що робимо з такими об’єктами? Пропонуємо органам управління передати їх на приватизацію чи оренду. Адже більшість об’єктів інвестиційно привабливі. Так як перевірені в цьому році об’єкти є майном органів освіти і не підлягають приватизації, запропонували органу управління розглянути питання оренди цього майна,” – зазначила Наталія Андрушко.

Робота з виявлення державного майна, що використовується неефективно, триває, і головне завдання, яке стоїть на сьогодні, зробити  їх інвестиційно привабливими та прибутковими.