24.05.2021 — 11:48

Травневі старти легкоатлетів Хмельниччини

15-16 травня в Чорноморську Одеської області на чемпіонаті України з легкоатлетичного чотириборства (біг на 60м, стрибки у довжину, метання 150 грамового м’яча, біг на 600м/500м) серед юнаків та дівчат 2008-2009 років народження команда Хмельницького обласного центру фізичного виховання учнівської молоді у складі Катерини Крушинської, Яни Яковець, Тіани Ліпінської, Михайла Довганя, Артема Іщука, Артура Пилипчука посіла 4 місце серед 25 ДЮСШ.

16 травня на командному чемпіонаті Європи зі спортивної ходьби у Подебрадах (Чехія) в складі збірної України вдало виступили двоє наших земляків-вихованців ДЮСШ Хмельниччини, котрі наразі представляють Київську область. Так, Людмила Оляновська посіла індивідуальне восьме місце на дистанції 20 км-1год. 29,56’;сек.  Перед нею, в межах 2 секунд, фінішували(на 6 та 7 позиціях) ще дві українки ,що  дозволило  виграти їм командне срібло.

Цей чемпіонат Європи зі спортивної ходьби завершувався дистанцією 20 км, на якій змагалися чоловіки. У командному заліку до самого фінішу за бронзу боролися збірні України й Німеччини. Позиції скороходів змінювалися ледь не з кожним кілометром. Зрештою, цю дуель з різницею лише в одне очко виграли німці. Перемогу святкували іспанці, а італійці були другими.

Кращим серед вітчизняних скороходів в індивідуальному заліку став Едуард Забуженко ,який впродовж першої частини дистанції тримався поза першою десяткою, проте поступово почав «з’їдати» суперників один за одним і показав підсумковий дев’ятий результат- 1год 20,43сек. Крім того, Оляновська та Забуженко підтвердили олімпійські нормативи на Ігри в Токіо.

17 травня під час командного чемпіонату України з легкої атлетики серед дорослих 19-річний кам’янчанин Андрій Атаманюк оновив власний рекорд в бігу на 3000м (8хв23,98сек). Фінішувавши сьомим за лідируючою групою більш досвідченіших стаєрів, він впритул наблизився до виконання нормативу(8хв23,0сек) на юніорський чемпіонат Європи U20.

20-21 травня вперше за кілька останніх десятиліть у Львові відбулися легкоатлетичні змагання національного рівня. 444 cпортсменів 2002 року народження та молодші  зібралися на оновленому стадіоні «Скіф», щоб визначити найсильніших на командному чемпіонаті України юніорів U20.

Тут знову відзначився Андрій Атаманюк ,який виграв першість на двох дистанціях: 3000 метрів (8хв39,20сек) і 5000 метрів (15хв36,95 сек),вчергове підтвердивши беззаперечну перевагу над вітчизняними бігунами- однолітками. Готує  цього талановитого і працелюбного студента Кам’янець-Подільського національного університету заслужений тренер України Василь Ліщук.

Приємно констатувати, що в Хмельницькому зростає під наглядом тренера з ОЦФВУМ Івана Чорного ще один прогресуючий подільський бігун на довгі дистанції – Назар Даньков, 2003року народження , який четвертим завершив фінальний забіг на 3000м (8хв53,91сек).

23-24 травня на командному чемпіонаті України з легкої атлетики серед юнаків та дівчат 2004 р.н. та молодших за участю 719 спортсменів з усіх регіонів країни з особистими рекордами до чільної п’ятірки увійшли:

Кам’янчанка  Олександра Чернуха (1 місце у потрійному стрибку-12,98м та 3 місце в стрибках у довжину-5,70м);

Старокостянтинівці:

Роман Горбачов (1 місце у спортивній ходьбі на 5000м-22хв49,82сек);

Артем Бернацький (3 місце в бігу на 110м з бар’єрами-14,74cек /14,69сек –у попередніх забігах );

Хмельничани:

Вікторія Данькова (4 місце в бігу на 1500м-4хв57,39сек);

Дар’я Лещенко (5 місце у спортивній ходьбі на 5000м-26хв29,23сек);

Вікторія Козін (5 місце у потрійному стрибку-11,82м).

Днями виконком Федерації легкої атлетики України затвердив склад команди, яка 29-30 травня візьме участь у Суперлізі командного чемпіонату Європи ,який прийматиме Сілезія (Польща).Новий формат змагань передбачає, що участь у Суперлізі братимуть не 12, як це було раніше, а лише вісім команд. Дві з них, які посядуть останні місця, залишать Суперлігу, натомість на їхнє місце прийдуть дві найкращі команди з Першої ліги.

«В останні роки Україна здебільшого посідала місця всередині турнірної табиці. Але в попередні роки до Суперліги входили 12 команд, і змагатися, коли серед них є і сильні, і слабкі, було легше, – говорить головний збірної України з легкої атлетики Вячеслав Тиртишник. – Зараз очки набирати буде складніше. Щоб залишитися в Суперлізі, потрібно потрапляти до першої шістки. Нам буде складно, але ми їдемо в Польщу боротися».

У складі команди з 49 спортсменів(24 жінок та 25чоловіків) та 18 осіб офіційної делегації  поїдуть відразу кілька лідерів збірної, які входять до світового топу. Серед них – стрибунка у висоту Ірина Геращенко з Києва й стрибунка в довжину Марина Бех-Романчук з Хмельницького, яка потрібна команді й готова виступати в Польщі. Зараз у Марини триває збір у Туреччині, звідки вона й прилетить  на ці змагання разом з особистим тренером Вадимом Крушинським.

«Розраховуємо на те, що атлети наберуть форму на командний чемпіонат Європи, потім чемпіонат України й пік прийдеться на Олімпійські ігри, – говорить Вячеслав Тиртишник. – У березні й квітні всі спортсмени отримали якісну підготовку. Більшість з них були на зборах у Туреччині, Португалії та Іспанії. Президент ФЛАУ Равіль Сафіуллін особисто контролює якість організації і проведення зборів. І, маю визнати, за останні місяці ФЛАУ покращила умови. Всі спортсмени отримують якісну підготовку, а перші номери збірної і взагалі пройшли її на найкращих базах світу».

Перед командним чемпіонатом Європи більшість атлетів після командного  чемпіонату України, який відбувся 17-18травня, залишилася на зборі в Луцьку. «Винятки – лише Марина Бех-Романчук і ті атлети, в яких є хороші умови вдома і їм там комфортніше готуватися. Решта – в Луцьку, – розповідає Вячеслав Тиртишник. – У Луцьку є база, на якій створено умови для всіх видів легкої атлетики. Тут хороші готелі й харчування, немає проблем з транспортом. До того ж місто знаходиться близько до кордону, що безумовний плюс, адже команда їхатиме в Польщу автобусом.

Якщо летіти, то довелося б спочатку їхати з Луцька в аеропорт Львова, потім летіти з довгою пересадкою… Дорога точно не була б швидшою, а ризиків несла б у собі більше. А так команда поїде двома автобусами, від одного готелю відразу до іншого. Ми розсадимо всіх у шаховому порядку, щоб уникнути контактів. Безумовний плюс і в тому, що з нами не буде чужих людей. Так дійсно безпечніше і країни, які неподалік від Польщі, теж вдаються до такої практики. Та ж збірна Німеччини теж їхатиме автобусом».