03.06.2021 — 10:22

Засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури

1 червня відбулося засідання Комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури області.

На заході розглянули питання дотримання вимог державних будівельних норм в частині забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів сфери охорони здоров’я, освіти, будівель, де розташовані органи державної влади, приміщень, які надаються дільничним виборчим комісіям для забезпечення їх роботи, приміщень що використовуються для голосування.

Активну участь у засіданні прийняв Воронецький Словян Ількович – начальник управління праці та соціального захисту Хмельницької міської ради, повідомив про усунення недоліків виборчих дільниць № 681489 (вул. Староміська, 2. Хмельницька спеціалізована середня загальноосвітня школа № 1) та №681436 (вул. Перемоги. 9. Хмельницький навчально-виховний комплекс № 4) розроблено проектно-кошторисну документацію з обладнання входів до будівель вказаних закладів підйомниками для осіб з особливими потребами. Рішенням п’ятої сесії Хмельницької міської ради від 21.04.2021 № 27 виділено кошти на придбання та облаштування підйомників (СЗОШ № 1 – 155 тис. грн. НВК № 4 – 126.2 тис. грн). Під час літніх канікул заплановано реконструювати входи до приміщень та обладнати їх підйомниками.

Льовочка Андрій Сергійович – т.в.о. заступника директора КНП «Хмельницький обласний центр громадського здоров’я Хмельницької обласної ради» доповів що питання доступності осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних до Хмельницького обласного центру МСЕК вирішено, встановлено підйомник.           Заклади охорони здоров’я області укладали угоду  на фінансування  у 2021 році з  Національною службою здоров’я України.  Відповідно до вимог Національної служби здоров’я України було проведено технічне обстеження, що підтверджує доступність будівель та приміщень, в яких надається медична допомога, до безперешкодного доступу для  осіб з інвалідністю та інших маломобільних верст населення,     згідно до державних будівельних норм, здійснених фахівцями з питань технічного обстеження будівель та споруд, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Отримано експертні технічні висновки, які надіслано на розгляд  до Національної служби здоров’я України. Заклади охорони здоров’я області пройшли відповідну реєстрацію  та анкетування на всіх запропонованих сайтах НЗСУ.

Синчук Віталій Володимирович – начальник відділу матеріально – технічного забезпечення, охорони праці, техніки  безпеки комунального закладу «Центр організаційно – господарського забезпечення  закладів освіти» акцентував увагу стаття 3 Закону України «Про Освіту» говорить, кожен має право на якісну та доступну освіту. В поточному році на облаштування безбар’єрного доступу до загальноосвітніх закладів освіти області передбачені видатки в сумі 7027,0 тис. гривень. Повна потреба на виконання заходів по безперешкодному доступу становить близько 119 933,0 тис. гривень. В поточному році на виконання заходів по безбар’єрному доступу в дошкільних закладах області з місцевих бюджетів передбачені кошти в сумі 2507,0 тис. гривень. Загальна потреба на виконання безбар’єрного доступу в дошкільних закладах становить 53 731,0 тис. гривень. Створення реального безбар’єрного простору для дітей з інвалідністю та інших маломобільних груп є однією із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС.

За результатами засідання вирішили активізувати роботу виконавчих комітетів сільських, селищної, міських рад та інших суб’єктів господарювання щодо обладнання пандусами об’єктів соціально-культурного призначення та інженерно-транспортної інфраструктури, згідно вимог до рівня організації безбар’єрного середовища.

За інформацією відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації