05.06.2021 — 09:14

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього природного середовища

5 червня вважається однією з найважливіших подій екологічного календаря і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу. Цей день був заснований Генеральною асамблеєю ООН в 1972 році й з тих пір відзначається всім світовим співтовариством щорічно.

Охорона навколишнього природного середовища – це форма взаємодії людини і природи, яка являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й при­роди, збереження й відтворення природних ресурсів і діяльність екологічних співтовариств в ім’я сучасних і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді най­важливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації.

Заходи до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища проводяться у більшості країн світу як на дер­жавному рівні, так і на рівні громадських організацій, ко­лективів навчальних закладів, шкіл.

Відзначення Всесвітнього дня навколишнього середовища допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля, підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до природи, підвищує екологічне виховання громадян.

Саме до відзначення цього Дня приурочено підведення підсумків та нагородження переможців обласного заочного конкурсу «Природа України очима дітей Хмельниччини», в якому взяли участь понад 150 представників із навчальних закладів районів та міст області.

Проведення конкурсу стало своєрідною традицією, яка з року в рік, обирає та нагороджує найкращі роботи у трьох номінаціях (у формі творчих поробок, малюнків та фоторобіт, що висвітлюють дослідницьку, природоохоронну та екологічну діяльність).

Переможців конкурсу буде нагороджено грамотами та цінними подарунками Департаменту природних ресурсів та екології та Департаменту освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації, а також грамотами Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді за активну участь.

Департамент впевнений, що проведення подібних екологічних заходів для підростаючого покоління дасть змогу краще пізнати, оцінити і зрозуміти необхідність збереження природного середовища рідного краю.

Пам’ятаймо, що лише разом ми зможемо вберегти довкілля, адже наше майбутнє залежить саме від нас!

За інформацією Департаменту природних
ресурсів та екології облдержадміністрації