07.06.2021 — 20:44

На засіданні Державної комісії з питань ТЕБ і НС обговорили стан пожежної безпеки закладів освіти і забезпечення санепідблагополуччя в літній період

Питання стану пожежної безпеки закладів освіти і забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в літній період обговорили під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке провів Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов за дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Від Хмельниччини участь в засіданні взяли голова ОДА Сергій Гамалій та його заступники Сергій Тюрін і Володимир Білик, керівники профільних структурних підрозділів ОДА, представники ГУ ДСНС та ГУ Держпроспоживслуби в області, обласного лабораторного центру.

Як наголосив Олексій Чернишов, норми пожежної безпеки у закладах освіти  є першочерговим пріоритетом, отже об’єкти можна вводити в експлуатацію, тільки якщо вони відповідають вимогам законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

Відтак, Міністерству освіти та науки, обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено до 30 серпня 2021 року першочергово створити безпечні та нешкідливі умови освітнього процесу, забезпечити експлуатацію об’єктів сфери освіти відповідно до вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, проаналізувати протипожежний стан підпорядкованих закладів освіти та вжити заходів щодо усунення порушень пожежної та техногенної безпеки, виявлених за результатами проведених заходів державного нагляду, тощо.

Також члени комісії заслухали інформацію з даного питання від окремих голоів ОДА. Зокрема, про стан пожежної безпеки у закладах освіти Хмельницької області доповів Сергій Гамалій. Посадовець зазначив, що на території області функціонує 1434 заклади різної форми власності та підпорядкування. З метою забезпечення належного рівня пожежної безпеки у закладах освіти області розроблена та реалізується цільова програма забезпечення пожежної безпеки на 2021-2025 роки, якою передбачене фінансування заходів пожежної безпеки у закладах освіти. Аналогічні програми з визначеними обсягами фінансування розроблені та реалізуються в усіх без виключення територіальних громадах.

Протягом 2019-2020 років на виконання заходів пожежної безпеки у закладах освіти області виділено близько 39 млн грн: 14 млн грн на об’єкти обласного підпорядкування та 25 млн грн на об’єкти місцевого підпорядкування. Це дозволило у закладах освіти провести монтаж системи пожежної сигналізації на 100 об’єктах, здійснити влаштування пристроїв блискавкозахисту на 109 об’єктах та вогнезахисту дерев’яних конструкцій на 140 об’єктах.

“На 2021 рік в бюджетах територіальних громад передбачене фінансування виконання заходів пожежної безпеки закладів освіти на суму більше ніж 18 млн грн, з яких уже використано більше 3,5 мільйонів гривень. Також передбачені кошти у сумі близько 12 млн грн, з яких на даний час виділено та освоєно біля 3 млн грн, – повідомив очільник адміністрації. – За рахунок цих коштів заплановано придбання засобів пожежогасіння, встановлення та ремонт систем оповіщення про пожежу, обладнання пристроїв блискавкозахисту, проведення вогнезахисного оброблення дерев’яних конструкций та придбання індивідуальних засобів захисту органів дихання”.

Сергій Гамалій наголосив, питання забезпечення пожежної безпеки навчальних закладів перебуває на постійному контролі державної обласної адміністрації.

Заходи щодо стабілізації епідемічної ситуації з керованих інфекцій в Україні — ще одне питання на порядку денному засідання. Як було зазначено, у 2020 році рівень щеплення проти поліомієліту становив 83%. Рівень вакцинації проти гепатиту В склав 79,8%, проти дифтерії, правця й кашлюку — 85% та проти гемофільної інфекції — 85,2%. Проте для формування колективного імунітету необхідно 95%. З цього питання Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади доручено продовжити реалізацію заходів імунопрофілактики та захисту від інфекційних хвороб на період до 2022 року. Обласні та Київська міська держадміністрації мають забезпечити неухильне проведення на підпорядкованих адміністративних територіях профілактичних щеплень відповідно до Календаря.

Також Державна комісія ТЕБ і НС доручила центральним та місцевим органам виконавчої влади забезпечити санітарне та епідемічне благополуччя населення у літній період 2021 року. Окрім того, було доручено провести своєчасні заходи щодо ліквідації аварійних ситуацій водопровідно-каналізаційних мереж та посилити контроль за дотриманням чинного законодавства у сфері поводження з побутовими відходами.