09.06.2021 — 12:30

Відбулося засідання обласної комісії з питань ТЕБ і НС

8 червня відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуації, яке провів перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. Участь в засіданні взяли заступник голови ОДА Володимир Білик, голови РДА, голови територіальних громад, члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій,  керівники окремих відомств, установ області.

На порядок денний засідання було винесено два питання:
➡ про стан санітарно-епідеміологічного благополуччя та підготовку до відпочинку населення у літній період 2021 року.
➡ про підготовку закладів освіти до 2021-2022 навчального року.

З першого питання учасники засідання заслухали інформацію начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Ігоря Баланюка, який розповів про основні проблеми та звернув увагу на неналежний санітарно-гігієнічний стан окремих об’єктів, від утримання та експлуатації яких у великій мірі залежить рівень захворюваності людей та санітарно-епідемічна ситуація в області.

Зокрема, посадовець наголосив на важливості приведення до відповідного санітарно-технічного стану водозабірних споруд, які забезпечують населення області питною водою, адже джерела централізованого водопостачання та також колодязі громадського користування є одними із найважливіших та найнебезпечніших об’єктів в епідемічному відношенні.

За його словами, у  2020 році в Хмельницькій області нараховувалося 931 господарсько-питний водопровід та 12273 колодязі громадського користування. Проте, ці дані потребують уточнення, адже багато таких об’єктів у територіальних громадах досі не мають власників.

Ігор Баланюк зазначив, що за результатами перевірок, до стану 77% об’єктів централізованого водопостачання та 43,0% колодязів громадського користування у фахівців були зауваження. Такий стан об’єктів водопостачання негативно впливає на якість питної води, яку споживає населення, і може стати причиною виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій. Саме тому,  наголосив посадовець, всі максимальні зусилля місцевих органів влади мають бути спрямовані  на приведення їх у відповідність  до санітарно-гігієнічних вимог.

Окрему увагу, представник Держпродспоживслужби звернув на важливість підготовки до купального сезону громадських пляжів, їх облаштування, дотримання протиепідемічного режиму на цих об’єктах, організації належної роботи закладів оздоровлення та відпочинку дітей в літній період, а також контролю  за станом полігонів та сміттєзвалищ.

Додатково, до питання стану готовності місць масового відпочинку населення на водних об’єктах, Дмитро Бондар, перший заступник начальника ГУ ДСНС України в області, акцентував увагу на важливості організації заходів безпеки для відпочивальників, зокрема передбачення спеціально відведених місць для купання, проведення обстеження дня акваторії пляжу, підготовки осіб за напрямом “Плавець-рятувальник”, які будуть залучені до чергування в місцях відпочинку, а також встановлення попереджувальних знаків у небезпечних для купання місцях.

Про стан підготовки закладів освіти до нового навчального року розповіла директор Департаменту освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Олена Лошанюк, яка зазначила, що, наразі, в області функціонує 736 закладів дошкільної освіти, де виховується 42,3 тис. дітей, та 619 закладів загальної середньої освіти, де навчається близько 138 тисяч учнів. Посадовиця проаналізувала стан матеріально-технічного забезпечення закладів, заходи щодо створення архітектурної доступності приміщень освітніх закладів для осіб з обмеженими фізичними можливостями та організації їх підвезення до місць навчання, а також заходи щодо протипожежного захисту в закладах освіти, зупинилася на питанні проведення ремонтів будівель, харчоблоків, облаштуванні опалення, закупівлі дезінфекційних засобів для можливої роботи в умовах карантину, тощо.

Підсумовуючи доповідь, Олена Лошанюк наголосила, що на головах громад, як засновниках закладів, лежить відповідальність за вдалий початок нового навчального року, тому найперше, що потрібно зробити вже сьогодні – це передбачити кошти для співфінансування на придбання меблів, шкільних автобусів, оснащення для НУШ, комп’ютерної техніки для вчителів та STEM-лабораторій, а також необхідно завершити встановлення обладнання на харчоблоках, що було придбане у минулому році.

Окремо члени комісії обговорили питання пожежної безпеки в закладах освіти. Як зауважив Дмитро Бондар, досвід показує, що запобігання пожежам насправді обходиться бюджетам набагато дешевше, ніж ліквідація їх наслідків, саме тому виділення коштів на встановлення протипожежних систем та інші протипожежні заходи є першочерговим завданням для власників закладів.

Підсумовуючи розгляд питання, Сергій Тюрін зауважив, що на питанні протипожежної безпеки у закладах освіти була закцентована увага на засіданні Державної комісії з питань ТЕБ і НС, яке відбулося напередодні під головуванням Міністра розвитку громад і територій  України Олексія Чернишова. Міністр, зокрема, зазначив, що норми пожежної безпеки у закладах освіти  є першочерговим пріоритетом, тому експлуатуватися вони можуть лише у разі відповідності вимогам законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки.

“Це питання перебуває на контролі Кабінету Міністрів. Планується розробити цільову програму фінансування протипожежних заходів в закладах освіти з державного бюджету, але і громади мають долучатися до цієї роботи, адже усунення можливих ризиків для життя та здоров’я наших учнів та студентів – це наше спільне  завдання,” – сказав Сергій Тюрін.

За результатами обговорення члени комісії напрацювали низку першочергових заходів, які мають бути вжиті задля забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення в літній період та нормального функціонування освітньої галузі області в новому навчальному році. Ознайомитися з ними детально можна за посиланням.