16.06.2021 — 10:01

Успішні старти легкоатлетів з Хмельниччини тривають

Етап «Діамантової ліги» в італійській Флоренції 10 червня став для Марини Бех-Романчук другим турніром літнього сезону. Вже в першій спробі вона показала найкращий результат нинішнього сезону (6,51м). Потім поліпшила його до 6,64м, але все ж один сантиметр програвала Шантель Малоун з Британських Віргінських островів, яка йшла третьою. Хмельничанка зуміла додати у п’ятій спробі і з результатом 6,79м  кваліфікуватися з другої позиції до фіналу, куди також потрапили німкеня Малайка Міхамбо (6,82м) та сербка Івана Шпановіч (6,74м). Тож саме від заключного стрибка залежав остаточний розподіл призових місць. Першою стрибнула на 6,56м Шпановіч, після неї Бех-Романчук зробила заступ, а потім Міхамбо, якій належав найдальший стрибок цього вечора, приземлилась на позначці 6,33м. У підсумку  перемогла сербка, на другому місці німкеня, хмельничанка-третя.

Варто відзначити, що всі три названі титуловані суперниці Марини мають особисті рекорди за 7 метрів, ставали переможницями та призерками чемпіонатів світу та континентів. Наступні їх зустрічі передбачаються в Осло та Стокгольмі на початку липня, а також на головних змаганнях сезону-Олімпійських іграх в Токіо.

А Вікторія Ткачук продовжила переможну серію змаганнями серії World Athletics Continental Tour Bronze 12 червня в Женеві. Вихованка Нетішинської КДЮСШ, котра наразі представляє Донецьку область, здобула третю поспіль перемогу в бігу на 400 метрів з бар’єрами. На двох попередніх турнірах, в Італії і Чехії, у Ткачук майже не було конкуренції. Вона вигравала по дві й більше секунд у своїх найближчих переслідувачок, та попри це Вікторія  виконала олімпійський норматив. У Женеві Ткачук зуміла покращити на  0,32 сек особистий рекорд й перемогти з результатом 54,60 сек. Бельгійка Полін Кукюйт, котра гідно протистояла нашій спортсменці, фінішувала другою також з персональним досягненням- 54,95 сек.

Після завершення чемпіонату України з легкої атлетики серед молоді, що завершився 8 червня в Бахмуті, стало відомо, що два вихованці тренерки Полонської ДЮСШ Лідії Івчук відібралися на чемпіонат Європи серед молоді U23 в одній дисципліні. Це Владислав Мартинюк та Василь Сабуняк-переможець і срібний призер у бігу на 3000м з перешкодами (9хв11,58сек та 9хв20,13сек) відповідно.

Наразі вони після завершення школи продовжують вдосконалюватись у бігових дисциплінах в різних містах: Владислав- в Хмельницькому, де ним опікується Олена Лещенко, а Василь-в Києві (тренер Петро Гайдай). Обоє є лідерами серед однолітків на всеукраїнському рівні в бігу з перешкодами  протягом останніх років.

Тепер 8-11 липня їх суперництво продовжиться в Таллінні на молодіжному чемпіонаті континенту вже в складі національної збірної країни. Вітаємо спортсменів та їх наставників з успішним подоланням усіх кваліфікаційних вимог на престижний європейський спортивний форум.