17.06.2021 — 08:45

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустеленням і посухою

Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами, що відзначається у всьому світі щорічно 17 червня, був встановлений Генеральною Асамблеєю ООН 30 січня 1995 року резолюцією № A/RES/49/115. Ця дата була обрана у зв’язку з річницею з дня прийняття Конвенції Організації Об’єднаних Націй по боротьбі з опустелюванням у 1994 році. Україна приєдналася до Конвенції в 2002 році згідно із Законом України від 04 липня 2002 року №61-ІV. Цей день покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з опустелюванням та посухами в природі.

Опустелювання – це результат циклу деградації земель, що перетворює колись плодючі землі в непродуктивні, засушливі ґрунти. Воно несе з собою катастрофічні неврожаї, падіж худоби, пересихання водних джерел, засолення земель, наступ пісків на місця проживання людей. На сьогодні опустелення є однією з найбільш глобальних економічних проблем світу в цілому та України зокрема. Щороку опустелювання і посуха призводять до втрат сільськогосподарської продукції орієнтовно на суму в 42 млрд. доларів США. За даними Генеральної асамблеї ООН, нині майже третина планети перебуває під загрозою висихання, понад мільярд людей може опинитися в пустелі. Такі території є вже на всіх континентах, більш ніж у 110 країнах світу. Майже половина людей, що мешкає на посушливих територіях, живе в умовах злиднів. Дефіцит води є одним з найбільших викликів ХХІ століття.

Головною причиною (приблизно 75%) опустелювання в світі вчені виділили людську діяльність, а саме : надмірна культивація земель; перевипас; вирубування лісів; зрошення з порушенням норм і вимог.

Попри всю світову славу українських чорноземів, проблема опустелювання для нашої країни також є актуальною. Вперше Україна відчула загрозу опустелювання близько 40 років тому, коли в південних областях зафіксували піщані бурі, почали зникати флора та фауна, люди стали покидати свої домівки. На даний момент там – пісок. Наприклад, Олешківські піски – понад 150 тисяч гектарів: 30 км із заходу на схід і 150 км з півночі на південь. Розташовані на Лівобережжі р.Херсонця, Херсонська область, визнані однією з найбільших пустель в Європі. Хоча пустелею їх назвати важко, скоріше, це напівпустеля. Українські бархани (так ще називають напівпустелю) поки не розростаються в розмірі. Навколо території посадили ліс (до речі, найбільший штучний лісовий масив у Європі). Окрім того тенденції до засушування зафіксувані в Миколаївській, Запорізькій, на півдні Донецької, а також у Одеській області. Причинами опустелювання наших земель є надзвичайно високий рівень розораності, внесення надмірних доз добрив і деградація полезахисних лісосмуг.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухами – чудовий привід, аби замислитись над проблемами збереження і відтворення родючості українських земель. Адже, зберегти рідну землю для майбутніх поколінь, передати її у спадок нащадкам квітучою і багатою – наш святий обов’язок!

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА