18.06.2021 — 12:48

Денис Шмигаль: Усі приватні споживачі «Нафтогазу» зараз отримують газ по 7,96 грн за кубометр і підвищення цін не передбачається

На сьогодні всі приватні споживачі газу в НАК «Нафтогаз України» користуються річним продуктом. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді 18 червня.

«В Україні запрацював і діє ринок газу. Ціна формується на біржах, зокрема на міжнародних. Більше 80 компаній постачають природний газ промисловим і приватним споживачам. На сьогодні у «Нафтогазу» понад 1 млн приватних споживачів, які отримують газ за ціною річного продукту. Вона дорівнює 7,96 грн за кубометр. Паралельно є біржові торги. Щомісяця встановлюється індикативна місячна ціна. Місячним продуктом «Нафтогазу» жоден громадянин не користується. Тому протягом року, починаючи з 1 червня, усі приватні споживачі «Нафтогазу», зокрема й ті, які приєднуються зараз, отримують газ за ціною 7,96 грн за кубометр», — зазначив очільник Уряду.

Водночас, за словами Прем’єр-міністра, на світовому й на українському ринку газу спостерігаються значні коливання цін. На сьогодні індикативна ціна на метр кубічний газу становить понад 11 грн. Як зауважив Денис Шмигаль, не виключено, що у подальшому ця ціна може знизитися, і в такому випадку українці зможуть отримати газ за нижчим місячним тарифом.

Як нагадують у Департаменті розвитку громад, капітального будівництва та ЖКГ облдержадміністрації, відповідно до пункту 31 розділу III Правил постачання природного газу, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) № 2496 від 30.09.2015, побутовий споживач має право на вільний вибір постачальника та безоплатну зміну постачальника; безперервне отримання природного газу за умовами договору постачання природного газу; зменшення розміру плати в разі погіршення наданих постачальником послуг.

Реєстр постачальників можна знайти на сайті НКРЕКП за посиланням

З тарифами основних постачальників природного газу у Хмельницькій області можна ознайомитися за посиланнями наведеними нижче:

Нафтогаз України
ТОВ “Хмельницькенергозбут”
ТОВ “Хмельницькгаз збут”

Звертаємо увагу, що споживач може обирати будь-якого постачальника з переліку самостійно, на власний розсуд, незалежно від місця знаходження даного постачальника на території України.