23.06.2021 — 09:59

Підсумки ІІ (обласного) етапу Всеукраїнської гри “Сокіл”-“Джура” – “Шепетівська Січ” для старшої вікової групи

Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура») – важлива складова щодо формування ціннісних орієнтирів, громадянської самосвідомості та готовності щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України на прикладах героїчної боротьби українського народу за самовизначення і творення власної держави.

21 червня 2021 року завершився ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”) для старшої вікової групи. Учасники “Джури” – “молоді козаки” 15-17 років з 13 роїв, протягом 6 днів таборувались у сосновому лісі неподалік Шепетівської загальноосвітньої школи №8.

Програма гри складалася із змагань та конкурсів переважно військово-спортивного спрямування: конкурсів строю та маршової пісні “Впоряд”, “Тактична підготовка – дії підрозділу в бою”, “Рятівник” (надання першої домедичної допомоги, в т.ч. надання допомоги в зоні обстрілу), “Пластун” (орієнтування і цілевказання), змагань “Стрільба” (з АК-74), “Смуга перешкод”, “Метання гранати”, “Саперна підготовка”. А ще інтелектуальна гра-вікторина “Відун” (на знання історії України, доби козаччини, українських військових формувань різних часів, сучасних збройних сил України), “Таборування (бівак)” та обов’язкового конкурсу “Фізична підготовка”.

У другій половині дня, після змагань та конкурсів, проводились екскурсії, тематичні виховні і пізнавальні бесіди та гутірки, майстер-класи, перегляд тематичних фільмів. Тематика майстер-класів: “Козацькі забави”, “Козак Характерник”, “Морально-психологічне забезпечення військовослужбовця”. Гутірки – з військовим капеланом, учасником бойових дій в зоні ООС, з начальницею сектору ювенальної превенції Шепетівського РУП майором поліції Ольгою Семенюк тощо. Екскурсії проведено у військовій частині та у музеї пропаганди. Неабияке враження справили документальні фільми “Гарт сталевих” та “Соловей співає”.

На п’ятий день гри на Козацькому колі було організоване дитяче самоврядування в таборі – з молодих козаків були обрані отаман, осавул, бунчужний, обозний, хорунжий і писар. На кожну добу обиралися чергові рої і хорунжі.

Всі змагання та конкурси були командні. Тільки у конкурсі “Фізична підготовка” визначалися особисті результати. Найкращий особистий результат показав Михайло ГОРОБЕЦЬ (рій “Нащадки козацької слави”, Городоцька ТГ), він став переможцем. Другий результат показали одразу два учасники – Артем ЧАЛИЙ з рою “Соколи Поділля” (ХОЦТКУМ) та Вадим ШЕЛЕСТИНСЬКИЙ (рій “Нащадки козацької слави”). У командному заліку цього конкурсу 1 місце посів рій “Нащадки козацької слави” з Городоцької ТГ, друге – рій “Несамовиті орли” з Шепетівської ТГ, третє – рій “Дикі бджоли” з Хмельницької ТГ.

У конкурсі строю та маршової пісні “Впоряд” найкраще із завданнями впорався рій “Дикі бджоли”. Друге і третє місця – у роїв “Шахівські сердюки” з Старокостянтинівської ТГ та “Несамовиті орли” з Шепетівської ТГ.

Три види змагань “Смуга перешкод”, “Саперна підготовка” та “Метання гранати” проходили на території Шепетівської військової частини, де навички учасників оцінювали військові спеціалісти. У “Смузі перешкод” найкраще виступив рій “Грицівська Січ” (Грицівська ТГ), другий результат у рою “Патріоти” (Миролюбненська ТГ), третій – у рою “Дикі бджоли”. У “Саперній підготовці” найбільше мін виявив рій “Несамовиті орли”, у них перше місце, на одну менше – рій “Полонська сотня” (Полонська ТГ), в них друге місце, а третє місце посів рій “Нащадки козацької слави”. У змаганнях “Метання гранати” трійка кращих була такою: 1 місце – рій “Грицівська Січ”, 2 – рій “Житниця Поділля” з Красилівської ТГ, 3 – “Несамовиті орли”.

Сподобалися учасникам змагання “Стрільба” (з АК-74), які відбувалися на полігоні. Найбільшу влучність продемонстрував рій “Несамовиті орли”, 2-ий результат у рою “Грицівська Січ”, третій – у “Житниці Поділля”.

Найкраще знання, навички та виконання завдань з надання першої домедичної допомоги, в тому числі надання допомоги в зоні обстрілу, показали рої: “Шахівські сердюки”, “Дикі бджоли” та “Полонська сотня”, відповідно посівши перше, друге та третє місця.

У конкурсі “Тактична підготовка – дії підрозділу в бою”, який вперше увійшов в програму гри для старшої вікової групи, найліпшу підготовку продемонстрували рої: “Полонська сотня” – 1 місце, “Нетішинські джури” (Нетішинська ТГ) – 2 місце, “Житниця Поділля” – 3 місце.

Цікаво пройшов конкурс гри “Пластун” (орієнтування і цілевказання), де необхідно було продемонструвати такі навички: вміння орієнтуватися на місцевості за допомогою карти і компаса, кросову підготовку, подолання природних (або штучних) перешкод, вміння вирішувати логічні задачі, знання історії українського війська та регіону, де проходять змагання, плюс володіння найпростішими навичками з виживання. На старті рій отримував jps-координати трьох точок із завданнями, виконавши які потрібно було зібрати шифр та ключі до кодової фрази, яку за допомогою знайдених ключів розшифрувати та передати її судді по рації. Після доповіді суддя фіксував час проходження роєм виду. Саме розшифровка кодової фрази і стала найбільшою складністю. Найкраще і найшвидше із завданнями впорався рій “Січові стрільці” (Солобковецька ТГ), він став переможцем. Рої “Дикі бджоли” та “Житниця Поділля” фінішували з другим та третім результатами відповідно.

В інтелектуальній грі-вікторині “Відун”, що включала питання з історії України, зокрема, доби козаччини, українських військових формувань різних епох, сучасних збройних сил України, перемогу здобув рій “Січові стрільці”, друге і третє місця посіли “Грицівська Січ” та “Несамовиті орли” відповідно.

У конкурсі “Таборування” (бівак) одразу чотири рої – “Грицівська Січ”, “Патріоти”, “Нащадки козацької слави” та “Житниця Поділля” – показали найкращий результат і стали переможцями.

За рейтинговим протоколом у старшій віковій групі кращій результат за сумою місць у всіх видах програми показав рій “Несамовиті орли” з Шепетівської ТГ, він і буде представляти Хмельниччину на ІІІ (Всеукраїнському) етапі дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура-2021”), який відбудеться в місті Вижниця в другій половині липня.

Швидко промайнули 6 діб таборування. В учасників залишилося багато незабутніх вражень, емоцій; вони набули нових знань, навичок та досвіду, а ще подружилися між собою, а багато хто з них вже визначився з майбутньою професією – з бажанням служити в силових структурах країни.

На урочистому закритті переможцям, призерам та активним учасникам козацької гри вручалися Кубки, медалі та грамоти.

Власними думками про Гру “Джура” та її значення для України поділився рій “Соколи Поділля”: “Гра “Джура” має дуже велике значення для України. Вона виховує силу духу, міць, робить учасників відповідальними. Готує нас до складних ситуацій у житті!”

Організатори заходу дякують управлінню освіти Шепетівської міської ради, директору Шепетівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 Ірині ЯКИМЧУК, керівництву Славутського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, таборовій старшині на чолі з отаманом Дмитром ХАВРУНОМ, головній суддівській колегії, яку очолював Анатолій НАЗАРЕНКО, і всім, хто долучився до організації та проведення Гри.

Більше фото та відео можна подивитися за посиланням https://www.facebook.com/profile.php?id=100069231864097

За матеріалами ХОЦТКУМ