24.06.2021 — 09:33

Прес-конференція “Хмельниччина: “Профіль здоров’я”/”Калькулятор життя”

КНП «Хмельницький обласний центр громадського здоров’я» у співпраці з ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» представили широкому загалу «Профіль здоров’я Хмельницької області» та Барометр показників громадського здоров’я.

На актуальності та необхідності здійснення такого аналізу, потребі більш глибоко досліджувати складові громадського здоров’я наголосив провідний фахівець з моніторингу та оцінки ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Віталій Приходько.

Більш детально та ґрунтовно Профіль здоров’я проаналізувала директор КНП «Хмельницький обласний центр громадського здоров’я» Наталія Ткачук. Вона підкреслила, що отримані дані прослідковують причинно-наслідковий зв’язок між факторами ризику (охоплення населення вакцинацією, несвоєчасне звернення до лікаря, показники передчасної смертності хворих за окремим нозологіями, приріст кількості ДТП тощо) та здоров’ям. Саме поєднання таких складових визначає тривалість та якість життя людей.

За 20 ключовими показниками громадського здоров’я порівнювали ситуацію у Хмельницькій області на фоні загальнодержавної. Дані, що наведені у Барометрі показників громадського здоров’я, відображають ситуацію по окремих категоріях за період 2019-2020 років.

Розробники сподіваються, що Профіль здоров’я Хмельниччини стане підґрунтям для здійснення аналогічних досліджень на рівні громад та територій краю. Це допоможе проаналізувати, визначити пріоритети здоров’я на місцях та вплинути на покращення загальної ситуації, починаючи з ОТГ та районів.

До участі у прес-конференції запросили представників Хмельницької ОДА та обласної ради, профільних структурних підрозділів, закладів охорони здоров’я, освіти, соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ГУ Національної поліції у Хмельницькій області, вищих навчальних закладів, громадських організацій соціального спрямування для вразливих груп населення, Клініки дружньої до молоді, ЗМІ. У зв’язку із карантинними обмеженнями, частина запрошених брала участь у презентації у режимі он-лайн.

Захід відбувся в рамках проекту «Надання підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України для зміцнення та розбудови спроможності системи охорони здоров’я для здійснення кращого моніторингу, епідеміологічного нагляду, реагування на спалахи захворювання та їхньої профілактики». Донором проекту є Департамент охорони здоров’я та соціального забезпечення США (DHHS) «Центр контролю та профілактики захворювань США» (CDC).

Окрім того, відбулася презентація “Калькулятора життя”. За допомогою цього онлайн-інструменту можна визначити очікувану тривалість життя людини, в залежності від факторів поведінки, шкідливих звичок, режиму харчування, фізичної активності, наявності хронічних захворювань тощо.

Над створенням цього проєкту працювали досвідчені лікарі, фахівці з медичної кібернетики, що представляють Центр громадського здоров’я України та Інститут кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України. Структура проєкту базується на платформі Big Life, яку створили фахівці з Оттави (Канада).

Тож, як порахувати очікувану тривалість життя за допомогою «Калькулятора життя»?

1. Заходьте на сайт – https://life-calc.phc.org.ua

2. Чесно відповідайте на усі запитання опитувальника, не пропускайте жодного.

3. Отримайте результат та проаналізуйте, які звички впливають на Ваше довголіття.

4. Діліться з друзями результатом у соціальних мережах.