24.06.2021 — 14:20

Хмельницька АЕС отримала дозвіл на виробництво кисню медичного

Хмельницька АЕС пройшла усі етапи підготовки до виробництва кисню медичного та може постачати його до лікарень регіону розташування.

Соціальний проєкт ДП «НАЕК «Енергоатома» із забезпечення виробництва та постачання кисню медичного лікарським установам було розпочато у період найбільш активної фази поширення коронавірусу. Оскільки виробничий процес на атомних електростанціях передбачає виробництво технічного кисню, Компанія вирішила опрацювати можливість виробництва та постачання кисню медичного і до лікувальних закладів у разі потреби.

З цією метою на Хмельницькій АЕС із залученням атестованої лабораторії виконали хімічний аналіз кисню, який виробляється на наявному обладнанні, та визначили, що технологія виробництва і якість кисню відповідає вимогам МОЗ.

Після цього були розроблені заходи для одержання відповідних дозволів на виробництво та реалізацію кисню медичного. Першочерговим кроком стала розробка та впровадження системи якості з виробництва та контролю якості кисню медичного відповідно до вимог МОЗ.

Важливою вимогою у процесі налагодження виробництва кисню є наявність на підприємстві уповноваженої особи, яка підтверджує якість кисню медичного. І хоча ця вимога є нетиповою для атомної електростанції, ХАЕС її виконала. Інженер 2 категорії електричного цеху Тетяна Хоменко має відповідну освіту та досвід роботи у сфері аналізу медичних засобів, саме її було призначено уповноваженою особою на Хмельницькій АЕС. За її підписом кожна партія кисню медичного буде постачатися до користувачів.

Для подальшої діяльності був розроблений повний комплект необхідних документів, а персонал пройшов відповідне навчання.

Ще одним кроком до виробництва кисню медичного стало обстеження водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху ХАЕС. У результаті цього Хмельницька АЕС отримала свідоцтво про атестацію лабораторії, яка визначатиме якість виробленого кисню. Лабораторію атестовано на три роки.

Черговим етапом стала перевірка наявності матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, а також умов щодо контролю якості лікарських засобів, що вироблятимуться на ХАЕС, для провадження господарської діяльності із виробництва лікарських засобів. У результаті цього ліцензійною комісією Державної служби України з лікарських засобів прийнято рішення про надання Хмельницькій АЕС ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів.

Завершальним завданням стала реєстрація «Медичного кисню», як лікарського засобу за результатами експертизи та заключення Державного експертного центру МОЗ України. Хмельницька АЕС отримала обов’язкове реєстраційне посвідчення на лікарський засіб – кисень медичний.

Це дозволяє ХАЕС виробляти та постачати кисень медичний до закладів охорони здоров’я. За словами заступника генерального директора ХАЕС з якості та управління Олександра Годнєва, найближчим часом усі необхідні документи для співпраці з лікарнями регіону будуть розміщені на веб-сайті. Передбачається, що ХАЕС постачатиме кисень медичний для закладів охорони здоров’я із 99% знижкою. Таке рішення прийнято керівництвом Компанії.

Олександр Валентинович подякував персоналу Хмельницької АЕС, який активно долучився до реалізації цього соціального проєкту, а це працівники реакторного та хімічного цехів, відділів ліцензування та забезпечення якості, служби з охорони праці й енергоремонтного підрозділу. Завдяки докладеним зусиллям, ХАЕС має можливість надавати підтримку медичній галузі у критичних ситуаціях.