29.06.2021 — 10:07

«Добрий» екологічний стан водних ресурсів – це євроінтеграція

Вода є важливим ресурсом та основою для сталого розвитку країни. Вона відіграє ключову роль у адаптації та пом’якшенні наслідків зміни клімату, подоланні голоду та епідемій, підтримує баланс екосистем.

Насправді, складно уявити, скільки факторів розвитку та існування держави, суспільства та довкілля залежать від води.

Досягнення «доброго» екологічного стану водних ресурсів допоможе водоймам стати чистішими та забезпечить один з базових принципів євроінтеграції – право людини на чисте довкілля. Це – євроінтеграція!

Для цього Міндовкілля напрацьовує певну регуляторну базу, створює сучасний моніторинг та заходи, які допоможуть досягти сталого управління водними ресурсами.

В Україні працюють чотири сучасні лабораторії у Івано-Франківську, Вишгороді, Слов’янську та Одесі, які перевіряють якість води у річках. На основі аналізу даних моніторингу створять заходи для оздоровлення водойм.

Уряд змінив технічний регламент мийних засобів та обмежив вміст фосфатів у миючих. Це допоможе нашим водоймам стати чистішими, адже у водойми потраплятиме менше фосфатів та сполук фосфору, які спричиняють їх “цвітіння”.

Розпочався процес імплементації Нітратної Директиви ЄС. Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський затвердив Методику визначення зон, вразливих до накопичення нітратів. Визначивши ці зони, Україна зможе запобігти і зменшити таке забруднення.

Наступні кроки:

– створення Водної стратегії України;
– написання планів управління річковими басейнами;
– реформування організаційної структури водогосподарської галузі.

Міндовкілля підтримує інформаційну кампанію #EUКраїна, яка проходить за ініціативи Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, за підтримки @European Union in Ukraine та проєкту Association4U. Мета кампанії – показати «секторальний» вимір євроінтеграції. Те, як європейські цінності та принципи втілюються в різних сферах і змінюють на краще життя українців.

Детальніше про урядову інформаційну кампанію EUкраїна тут: https://association4u.in.ua/