06.07.2021 — 09:03

Рекорди та сюрпризи «Діамантової ліги»

На початку місяця провідні легкоатлети світу, більшість з яких виступатиме на ХХІІ Олімпійських іграх в Японії (міста Токіо та Саппоро), приймають участь в серії престижних міжнародних змаганнях перевіряючи свою готовність та суперників до цього головного старту поточного року.

Найтитулованіші спортсмени України вже взяли участь на двох етапах «Діамантової ліги» в столицях скандинавських країн – норвезькому Осло (1липня) та шведському Стокгольмі (1липня). Там їм, в тому числі вихідцям з Хмельниччини, вдалося досягти високих результатів.

Зокрема, в Осло основна бігова програма етапу  починалася з 400 метрів з бар’єрами серед жінок. На старт дистанції вийшли відразу дві українки. І якщо для Анни Рижикової з Дніпра виступи на «Діамантовій лізі» вже стали звичною справою, то вихованка Нетішинської КДЮСШ Вікторія Ткачук донедавна лише мріяла про них. Завдяки трьом перемогам з початку сезону на міжнародних змаганнях нижчого рівня та чемпіонаті України організатори запросили її для участі.

В Осло обидві наші співвітчизниці увійшли до першої трійки, залишивши позаду чинну чемпіонку Європи швейцарку Леу Шпрунгер. Швидше дистанцію подолала лише лідерка європейського сезону голландка Фемке Боль, якій підкорився черговий національний рекорд – 53,33 сек. Рижикова впевнено фінішувала другою, показавши найкращий результат у кар’єрі – 54.15 сек! А Вікторії Ткачук до особистого досягнення не вистачило лише двох сотих секунди. Вона третя (54,62 сек).

 В Осло на цій дистанції у чоловіків було встановлено світовий рекорд. Дворазовий чемпіон світу норвежець Карстен Варгольм на вісім сотих секунди побив 29-річне досягнення американця Кевіна Янга – 46,70 сек!

 В секторі для стрибків у довжину змагалася чинна чемпіонка Європи в приміщенні Марина Бех-Романчук, проте цього разу хмельничанка, на жаль, зробила п’ять заступів і залишилася без результату. Нагадаємо, що на попередньому етапі у Флоренції вона була третьою. А перемогу відсвяткувала чинна чемпіонка світу німкеня Малайка Міхамбо. Вона найдальше стрибнула у фіналі трьох (6,83 м), а найкращий результат того вечора показала у другій спробі – 6,86 м.

Цікаві події відбулися через три дні і в шведській столиці на олімпійському стадіоні, який приймав Ігри 1912року. Ярослава Магучіх з Дніпра з третьої спроби подолала 2,03 м і очолила світовий топлист сезону зі стрибків у висоту.

У статусі переможниці учениця Тетяни Степанової замовила висоту абсолютного рекорду України (2,07м ) і була дуже близькою до того, щоб її подолати. Киянка Ірина Геращенко, як і австралійка Елеанор Паттерсон підкорили 1,96м, проте за спробами суперниця третя, а Геращенко четверта.  Друге місце з рекордом Австралії і Океанії посіла ще одна австралійка Нікола Мак Дермотт (2,01 м).

Марина Бех-Романчук була третьою зі стрибків у довжину. У фінальній спробі у неї був заступ, а у в одній з п’яти попередніх показала 6,79 м і повторила найкращий результат нинішнього сезону. Фінал трьох виграла сербка Івана Шпановіч (6,88 м). Якщо ж говорити про результати, то найвищим він був у німкені Малайки Міхамбо (7,02 м).Після проведених трьох етапів лідирують Шпанович(23 очки) та Міхамбо(22 пункти), Марина на третій позиції з 12 очками. Нступне протистояння між ними передбачається 11липня в Англії на черговому етапі ліги.

У змаганнях зі стрибків у довжину серед чоловіків переміг Таджей Гейл з Ямайки (8,55 м).Харків’янин Сергій Никифоров шостий (7,76 м).

В Стокгольмі знову відзначились наші бар’єристки. Анна Рижикова встановила національний рекорд України в бігу на 400м (52,96сек) і стала третьою, а Вікторія Ткачук з особистим рекордом фінішувала п’ятою. Найшвидше, як і в Осло, цю дистанцію подолала голландка Фемке Боль, покращивши національний рекорд (52,37сек).