07.07.2021 — 12:41

7 липня — День працівника природно-заповідної справи

Враховуючи важливість діяльності у сфері збереження та відновлення біологічного й ландшафтного різноманіття, розвитку територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, Указом Президента України від 18 серпня 2009 № 629 установлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щороку 7 липня.

Ступінь використання природних ресурсів, розвиток промисловості та сільськогосподарського виробництва, інтенсивне будівництво, розширення мережі шляхів, осушення болотних масивів та річкових долин, розорювання всіх придатних для сільськогосподарського обробітку земель – все це призводить до значних змін у природних комплексах, впливає на екологічну рівновагу, видовий склад біоти та довкілля в цілому.

Тому, із розвитком людської техногенної цивілізації виникла потреба в збереженні природи нашої планети шляхом створення територій з обмеженою господарською діяльністю. Надання територіям заповідного статусу можна назвати не лише одним із основних, але й одним із найбільш дієвих механізмів охорони природних екосистем, унікальних природних комплексів, ландшафтів та рідкісних видів рослин і тварин.

Природно-заповідний фонд держави охороняється законодавством України як національне надбання, для якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 536 об’єктів загальною площею 328,66 тис. га. З них національний природний парк «Подільські Товтри» (один з найбільших у Європі та найбільших в Україні) площею 261,316 тис. га, національний природний парк «Мале Полісся» – 8,7627 тис. га та регіональний ландшафтний парк «Мальованка» загальною площею 16,9153 тис. га.

Користуючись нагодою Департамент природних ресурсів та екології облдержадміністрації щиро вітає із Днем працівника природно-заповідної справи всіх співробітників природоохоронних установ, колег, однодумців та всіх тих, кому не байдужа доля унікальних та цінних куточків природи.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА